Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förvaltningschef kallade gatustädare för ”kufar”

Merete Tillman som inom kort ska tillträda som biträdande kommundirektör är i blåsväder efter att ha kallat stadens extraarbetare, som bland annat plockar skräp på gator och torg för ”kufar”. Foto: PEO MÖLLER
De anställda på extratjänsterna i Kristianstad städar bland annat på gator och torg. Foto: PELLE ERICSSON

Merete Tillman är chef för Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad. Inom kort ska hon tillträda som biträdande kommundirektör.

Nu är hon i blåsväder efter att ha kallat stadens extraarbetare, som bland annat plockar skräp på gator och torg för ”kufar”.

– Det var ju inget menat med det. Det slank ur mig i en agiterad budgetdiskussion, säger Merete Tillman till Kristianstadsbladet

Kristianstads kommun har 200 personer på så kallade extratjänster. Det är jobb för långtidsarbetslösa och nyanlända och de har bekostats av staten. De anställda på extratjänsterna städar bland annat på gator och torg. 

Ett besked från staten att att det inte längre finns pengar till de här extratjänsterna ledde till en budgetdiskussion mellan Merete Tillman som är chef för Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad och delar av hennes ledningsgrupp. Under det samtalet ska hon ha kallat de anställda på extratjänsterna för ”kufar”. 

Vad är en "kuf"?

Uttrycket ”kuf” används enligt Wiktionary ibland för att beskriva för att person som ofta avviker från det som anses normalt och ses som en underlig och enstörig person. 

Enligt nationalencyklopedin är en kuf ”en underlig person”. 

Ordet härstammar från en svårläst skrivstil som utvecklades i staden Kufa i Irak (kufisk skrift).

Uttalandet har fått stark intern kritik inom Kristianstads kommun, rapporterar nu Kristanstadsbladet

– Men jag menade förstås inte det jag sa. Det var ett förhastat uttalande i samband med en budgetdiskussion med delar av min ledningsgrupp, säger Merete Tillman som inom kort ska tillträda som biträdande kommundirektör.

Kristianstads kommundirektör Christel Jönsson tycker att uttalandet är oacceptabelt. Foto: JENS CHRISTIAN

”Vi uttalar oss inte så”

Enligt Kristianstadsbladet konstaterar Merete Tillman att hon kan uttrycka sig mustigt ibland, och att det inte var meningen att det som ”slank ur” henne skulle föras vidare.

Kommundirektör Christel Jönsson är klar i sin syn på det Merete Tillman sagt.

– Det är oacceptabelt. Vi uttalar oss inte så, och det har jag också pratat med Merete om, säger hon. 

Trots detta ifrågasätter hon inte Merete Tillmans lämplighet som biträdanden kommundirektör. 

Men Tillmans lämplighet som biträdande kommundirektör ifrågasätter Christel Jönsson inte. 

Även Pierre Månsson (L) som är kommunstyrelsens ordförande tycker att det var ett olyckligt uttalande. Men han ser saken som utredd inom kommunen.