Författaren och debattören Mian Lodalen tycker det är bra att lärarna får lära sig mer om hbt-frågor.
Författaren och debattören Mian Lodalen tycker det är bra att lärarna får lära sig mer om hbt-frågor.

"Förutsätt inte att dina elever är heterosexuella"

Publicerad
Uppdaterad
Veckans glosor: heteronorm, bög och flata.
I måndags fick lärarna på Malmömässan en lektion i hbt-frågor.
- Förutsätt inte att dina kollegor och elever är heterosexuella, säger Gunnar Svensson, koordinator på projektet "Under ytan".
I går var det lärarnas tur att undervisas. Det handlade främst om hur man skapar en arbetsmiljö där alla trivs, oavsett sexuell läggning och könsidentitet. - Lärarna behöver veta att det finns en heteronorm som är osynlig tills någon bryter mot den, säger Gunnar Svensson.

Tvingades smyga

"Lisa och Eva ingår partnerskap och köper hus. Beräkna räntan." Så skulle ett mattetal kunna se ut. Men på grund av heteronormen är det troligare att det handlar om Lisa och Sven som gift sig och köpt villa. Författaren och debattören Mian Lodalen träffade sin första tjej i ettan på gymnasiet 1978, då homosexualitet fortfarande var sjukdomsstämplat. - Någon undervisning var det inte tal om, säger hon. Mian och flickvännen fick smyga med sin kärlek. Och först efter gymnasiet kom hon ut för sin familj och sina vänner.

Saknar kompetens

En undersökning som "Under ytan" ligger bakom visar att bara två procent av alla lärare har kompetens för att svara på frågor om homosexualitet, bisexualitet och transpersoner. - När bara två procent av lärarna känner att de har tillräcklig kunskap - hur ska man då kunna ha en schyst undervisning? säger Mian Lodalen. Hon tycker att det är bra att lärarna nu får en chans att bättra på sina kunskaper. - Det är oerhört viktigt att pedagoger får stöta och blöta sina egna fördomar, säger hon. Fotnot: "Under ytan": Projektet ingår i EU:s Equal-program, som syftar till att motverka diskriminering och utestängning i arbetslivet. Målet är att lyfta upp frågan om sexuell läggning och homofobi i skolan. http://www.ytan.se
Ingrid Arinell

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag