Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter beslutet – nu kan Ystadbarnen förhöras

Här är några av dagens toppnyheter.
Området där familjen bor liknas av många vid en idyll.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

I flera år hölls ett antal syskon isolerade på idyllen i Österlen, utan att gå i svensk skola och med lite kontakt med omvärlden. 

En polisanmälan mot föräldrarna Hans och Pernilla kom in redan i september 2018 men förundersökningen lades ner efter en vecka – utan att några utredningsåtgärder utfördes. 

Men nu har Eva Marie Persson på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutat att den ska återupptas.

– Det kan vara rimligt att anta att barnen nu kommer att förhöras, att de själv kan berätta och redan där kan man komma en bit på vägen, säger hon.

I juni 2019 kunde HD-Sydsvenskan i en lång rad artiklar berätta om barnen som hållits isolerade ute på idyllen i Österlen i drygt 15 år. Släktingar och bekanta som Kvällsposten varit i kontakt med har berättat att de hållits på avstånd från familjen i många år. 

– Jag har under alla dessa år tänkt att det kanske löser sig. Jag har försökt att hålla kontakt men det går inte att tvinga sig till det. Det har varit jobbigt men om det är sant som det har rapporterats har ju barnen haft det betydligt värre än jag, har en släkting berättat.

Barnen har aldrig gått i svensk skola, vilket föräldrarna har förklarat med att de i stället fått webbundervisning på en exklusiv skola i USA. I efterhand har det däremot kommit fram att barnen aldrig gått på någon amerikansk skola. 

I augusti 2018 tvångsomhändertogs fyra av syskonen av socialtjänsten i Ystad. Det femte syskonet är myndigt, och blev därför inte omhändertagen.

En förundersökning mot föräldrarna har tidigare lagts ner, men nu har åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutat att den ska återupptas. Det kunde P4 Malmöhus avslöja under onsdagsmorgonen. 

– Det kom in en begäran om överprövning och det material som lämnades in från socialnämnden i Ystad var ganska magert, men i det materialet fanns det uppgifter om barnens situation som gör att det finns anledning att anta att brott har förekommit. säger åklagare Eva-Marie Persson till Kvällsposten. 

Åklagare Eva-Marie Persson har öppnat förundersökningen mot Ystadföräldrarna.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Brottsrubricering: Misshandel

Den här gången ändras brottsrubriceringen till misshandel. 

– Den polisanmälan som kommit in var rubricerad som vållande till kroppsskada och ett sånt brott bygger på att gärningspersonen har begått brott av oaktsamhet, men av de ganska få uppgifter som ändå finns kan man nog tycka att ett uppsåtligt brott, som då misshandel är, kan misstänkas. 

Polisanmälan mot föräldrarna kom in den 20 september 2018, en vecka senare lades förundersökningen ner. 

– Det har inte skett så många, eller ens några, utredningsåtgärder, säger Eva Marie Persson.

Borde det inte ha gjorts några utredningsåtgärder?

– Jag lägger inga aspekter på det utan jag konstaterar att detta är lite grann av en bedömningssport. Baserat på det underlag jag har haft till mitt förfogande, även om det är ett magert underlag, har jag tyckt att det är alldeles rimligt att man startar en utredning. 

Det har gått 1,5 år sedan polisanmälan kom in, försvårar det utredningen?

– Tid är alltid en faktor i det här. Människor minns olika och man glömmer och så vidare. Men här finns ju påståenden om att det är händelser som har inträffat under en ganska lång tid och att det är mer än ett barn som har levt under de här förhållandena. 

– Det kan vara rimligt att anta att det nu kommer att beslutas att barnen kommer att förhöras, att de själv kan berätta och redan där kan man komma en bit på vägen. 

När Kvällsposten knackade på hos Ystadföräldrarnas hus satt det hänglås på grinden.Foto: CLAES CARLSON

Föräldrarna har pratat i TV4

Enligt Eva-Marie Persson finns det sannolikt skriftligt material som gör att man får en bredare och djupare förståelse för situationen och hur det har varit för barnen. 

– Man kan inte börja med att fatta ett beslut utan man får börja med att helt enkelt vara lite Kalle Blomkvist och ta reda på så mycket som möjligt för att kunna skaffa sig det där beslutsunderlaget som man måste ha. 

Förundersökning inleds också vad det gäller olaga frihetsberövande och olaga tvång.

Föräldrarna, Hans och Pernilla, valde i början av november att medverka i TV4:s nyhetsmagasin Kalla Fakta och berättade då om livet i huset, varför barnen aldrig gick i svensk skola – och om Socialförvaltningens tvångsomhändertagande.

– Jag kramade inte ens om barnen utan jag sa vi ses snart, för jag trodde de skulle komma tillbaka innan kvällen, sa mamman Pernilla. 

Hon får i reportaget frågor om hur hon och pappan Hans skötte sitt hem. Reportern hänvisar till att Socialtjänsten sagt att det var väldigt smutsigt och att bostaden skulle ha varit en sanitär olägenhet.

– Visst det var inte nystädat, vi var hemma, ett barn var sjukt. Mitt i renovering, många kan relatera till att det kan vara stökigt. Men det har alltid funnits fungerande kök, två badrum och toa. Det var kraftigt överdrivet, svarade mamman Pernilla.

Barnen föräldrar, Pernilla och Hans, valde att ställa upp i TV4-programmet Kalla Fakta och berätta om livet i huset.Foto: TV4

Utökade kontakter med barnen

På en rak fråga från Kalla Faktas reporter om de hållit barnen isolerade svarade mamman Pernilla: 

– Nä, nä och det är väl så att barnen är ett bra bevis på det. De är jättesociala och det säger alla som träffar dem i princip.  

I januari beslutade förvaltningsrätten att lätta på restriktionerna och låta Ystadföräldrarna få utökade kontakter med de tre yngsta barnen.

För två av syskonen gavs föräldrarna rätt att prata med barnen via videosamtal eller högtalartelefon 15 minuter varje vecka i stället för varannan.

För det yngsta barnet medgavs 15 minuters samtal varannan vecka i stället för bara fem minuter.

Beslutet gick på tvärs mot den uppfattning socialnämnden i Ystad haft. Nämnden överklagade också det nya beslutet till kammarrätten och grundade det bland annat på uppgifter från barnen om att det tidigare umgänget på telefon räckte.

Kammarrätten gick dock på samma linje som förvaltningsrätten.

Föräldrarna Hans och Pernilla har i ett sms till Kvällsposten i november 2019 kritiserat socialtjänsten i Ystad: 

”De har målat upp en bild av oss som föräldrar som inte överensstämmer med verkligheten. Det är anmärkningsvärt att socialtjänsten med alla medel vill massmedialt svartmåla oss. ”

TV: Historien om barnen i Ystad – Detta har hänt

Ystadsbarnen beskrivs ha hållits isolerade utanför samhället under hela sina liv.