Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förundersökningen mot Tegnhammar nedlagd

Foto: Christian Örnberg

Polisen har lagt ner förundersökningen mot Torbjörn Tegnhammar (M). 

Oppositionsledaren är inte längre misstänkt för brott. 

– Jag har inte begått något brott, men betett mig på ett sätt som jag inser är opassande. För det är jag uppriktigt ledsen. Det kommer inte hända igen, skriver Torbjörn Tegnhammar på Facebook. 

Toppmoderaten Torbjörn Tegnhammar är inte längre misstänkt för något brott då polisen har lagt ner förundersökningen. Det bekräftar polisens presstalesperson Filip Annas. 

Förundersökningsledaren Niklas Andreasson vid polisens utredningsjour i Malmö säger till Sydsvenskan:  

– Av de här uppgifterna i ärendet så bedömer jag inte att det här kan leda till att brott kan styrkas. 

Tog timeout 

Det var under onsdagen Kvällsposten avslöjade att Torbjörn Tegnhammar utretts internt i partiet för en incident som beskrevs som ett personalärende. Incidenten ska ha ägt rum tidigare under sommaren och på tisdagen lämnade en kvinna också in en polisanmälan mot toppmoderaten. På onsdagskvällen meddelade Torbjörn Tegnhammar att han tar timeout från alla politiska uppdrag. 

– Jag har full respekt för beslutet som han fattade och det är helt enligt våra rutiner. Sedan får vi se vad som händer med den polisanmälan som är gjord – om det inleds en förundersökning, sa Håkan Fäldt, ordförande för fullmäktigegruppen, på onsdagskvällen. 

Torbjörn Tegnhammar är vice ordförande i kommunstyrelsen i Malmö och oppositionsledare för Moderaterna sedan 2014. Han är även ledamot i Moderaternas partistyrelse sedan oktober 2019.

Karin Juhlin, organisationschef Moderaterna, skriver i en kommentar till Kvällsposten på tisdagskvällen att ”Jag kan bekräfta att vi fått information om en pågående utredning och vi följer det noga”.

På torsdagskvällen skrev Torbjörn Tegnhammar själv på Facebook: 

De senaste dagarna har varit omtumlande för mig och min familj. Jag har trots det haft tid att reflektera över mina brister.

Förundersökningen mot mig är nedlagd. Polisen har funnit att det saknas stöd för anklagelserna som riktats mot mig. Jag har inte begått något brott, men betett mig på ett sätt som jag inser är opassande. För det är jag uppriktigt ledsen. Det kommer inte hända igen.

Samtidigt är kraven på mig som förtroendevald förstås högre än så. Politik handlar om förtroende och ni har rätt att förvänta er mer av mig.”

Vidare meddelar Torbjörn Tegnhammar att hans timeout fortsätter under den närmaste månaden då Malmömoderaternas kommer hålla interna provval. 

”I det får medlemmarna säga sitt om huruvida jag ska fortsätta leda Moderaterna i Malmö. Tills dess kommer jag att fokusera på min familj.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!