Förundersökningen om mordet har redan läckt på nätet. Foto: JOAKIM ERIKSSON
Förundersökningen om mordet har redan läckt på nätet. Foto: JOAKIM ERIKSSON

Förundersökning om yxmord läckt på nätet

Publicerad

Nästa vecka kommer beslut om åtal i ett kniv- och yxmord utanför Hyltebruk i Halland. Men förundersökningen har redan läckt på nätet, skriver SVT Nyheter Halland.

Åklagaren är mycket kritisk.

– Den principiella frågan är att det har läckt ut förundersökningsmaterial innan förundersökningen har blivit offentlig. Det är allvarligt tycker jag, säger åklagaren Klas Lundgren till SVT.

Det var i september 2017 som en man i 40-årsåldern höggs till döds i en lägenhet. Två män, 35 och 18 år, som misstänks för händelsen ska ha brutit sig in i bostaden där två män och en kvinna befann sig.

 

LÄS MER: Bröt sig in i lägenhet – mördade man 

 

Gärningsmännen var beväpnade med kniv och köttyxa. 40-åringen kunde själv larma polisen innan han blev attackerad.

Klas Lundgren tror inte att läckan kommer att innebära någon skada för åtalet, men frågan hade varit mycket allvarligare om förundersökningen läckt i ett tidigare skede.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag