Här skulle våldtäkten ha ägt rum – men nu läggs utredningen ner. Foto: JOHAN NILSSON/TT/ TT NYHETSBYRÅNHär skulle våldtäkten ha ägt rum – men nu läggs utredningen ner. Foto: JOHAN NILSSON/TT/ TT NYHETSBYRÅN
Här skulle våldtäkten ha ägt rum – men nu läggs utredningen ner. Foto: JOHAN NILSSON/TT/ TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅNFoto: TT NYHETSBYRÅN
 Foto: TT NYHETSBYRÅN

Utredning om gruppvåldtäkt läggs ner – finns inga bevis

Publicerad

Förundersökningen om den misstänkta gruppvåldtäkten på en lekplats på Hasselgatan har lagts ned.

Detta är en av en rad misstänkta våldtäkter som lagts ned under våren.

– Vi kommer inte längre, säger åklagare Lena Körner.

Kvällsposten har tidigare berättat om fallet där en 17-årig flicka hävdat att hon blivit överfallen och våldtagen av flera personer på en lekplats på Hasselgatan i Malmö. Händelsen menade hon hade ägt rum den 16 december.

Förundersökningen om den misstänkta och mycket uppmärksammade våldtäkten har nu lagts ned. Polisutredningen har inte kunnat redogöra för vad som hänt – eller om det misstänkta brottet ens ägt rum.

– Det är nedlagt. Vi har gjort väldigt många utredningsåtgärder men har inte kunnat slå fast vad som har hänt. Ibland kommer man till en punkt i utredningarna då man inte kan komma länge och vi kan inte komma vidare i nuläget, säger åklagare Lena Körner.

Högt uppsatta poliser ska ha benämnt händelsen som något av de värsta de har varit med om. Kvinnor uppmanades efter detta att inte promenera utomhus ensamma.

Våldtäkten var ett fyra mycket uppmärksammade fall av sitt slag i slutet av året och omskrevs av så väl svenska som internationella medier.

Bevisen håller inte

Ett par veckor senare konstaterades att en av de anmälda gruppvåldtäkterna – den som först påstods ha ägt rum på Högaholm den 28 december – var påhittad.

Förra veckan lades sedan utredningen om den våldtäkt på Segevång som skulle ha ägt rum den 11 november ned då man inte kunde hitta någon misstänkt våldtäktsman.

– Det är väldigt frustrerande när man inte kan komma vidare i en utredning, men tyvärr är det så i vissa fall. När det handlar om okända gärningsmän kan det vara svårt att utreda till viss del, säger hon.

 

LÄS MER: Fem gruppvåldtäkter på ett halvår – inget är löst 

 

Nu kommer beskedet från kammaråklagare Lena Körner att att även utredningen av fallet på Hasselgatan är nedlagt.

Övergreppen ska enligt flickan ha varit tortyrliknande, men då det inte fanns tillräckligt med bevis för att stödja flickans version tvingades man lägga ned utredningen.

Tre häktade

Enligt Sydsvenskan har källor inom polisen berättat för tidningen att händelseförloppet inte kan ha gått till som flickan beskrivit det. 

Hon riskerar dock inte att bli polisanmäld, likt kvinnan på Högaholm, för att ha ljugit om händelsen.

Av de fyra misstänkta gruppvåldtäkterna som först uppgavs ha ägt rum under slutet av 2017 har nu tre förundersökningar lagts ned. Bara fallet med en vuxen kvinna som ska ha utsatts på Södervärns busstation natten mot den 15 november återstår.

Under 2018 ska två misstänkta gruppvåldtäkter ha skett i Malmö, en i en lokal på Lindängen och en i skyskrapan Turning torso. Ursprungligen häktades fyra män misstänkta för den grova våldtäkten i Turning torso, men på tisdagen släpptes en av dem på fri fot. Senast den 22 maj ska åklagare Lena Körner ha väckt åtal mot männen.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag