Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förundersökning mot ordningsvakt nedlagd

Åklagaren har lagt ned förundersökningen mot den ordningsvakt som var misstänkt för misshandel av en 9-årig flyktingpojke.

Vakten har enligt åklagaren inte använt mer våld än vad som behövts.

– Det här är precis vad vi har hävdat hela tiden, säger vaktens advokat Bo Petersson.

– Men det här betyder inte att det var stort A i ingripande, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Bland annat är det en övervakningsfilm som friar ordningsvakten.

I sitt beslut skriver kammaråklagare Ulf Hansson utförligt om vad som ligger bakom hans beslut.

"Vid en samlad bedömning av det material som funnits tillgängligt under förundersökningen, bl.a. övervakningsfilm, inspelade telefonsamtal, förhör med en målsägande, vittnesförhör och förhör med de misstänkta personerna måste det anses att de misstänkta - båda förordnade ordningsvakter och vid tillfället i tjänst som sådana – haft fog för sitt ingripande. Det saknas således anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats."

Advokaten nöjd

Mannens advokat Bo Peterson är nöjd med att förundersökningen läggs ned.

– Det här är precis vad vi har hävdat hela tiden, säger han.

Det var i början av februari i år som tidningen Sydsvenskan publicerade en video, där man såg hur ordningsvakten bryskt omhändertog en pojke. På videon sågs hur vakten bland annat satte sig på pojken och tryckte ner hans ansikte mot ett hårt stengolv.

Ingripandet rörde upp starka känslor och många både kritiserade och försvarade vakternas agerande.

Bris generalsekreterare Kattis Ahlström skrev i ett mejl till Kvällsposten att bemötandet av pojkarna var "bland det mest graverande hon har sett".

I SVT-programmet Veckans brott togs fallet upp flera gånger, bland annat visade programmet en längre sekvens av det aktuella ingripandet.

– Jag har svårt att se att vare sig ordningsvakterna eller polisen begått något lagbrott här, sa Leif GW Persson då.

De två pojkarna blev omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central i början av februari i år.
Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Fallet med de två pojkarna har väckt stora uppmärksamhet.
Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Pojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de nyligen placerats.
Foto: Christian Örnberg
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, beskrev det som skildras på filmen på vaktingripandet på Malmö central som "barnmisshandel".
Foto: Theresia Bråkenhielm

"Det har gynnat vakten"

Rättsexperten Sven-Erik Alhem reagerade skarpt när han såg filmklippet från Sydsvenskan. Att det senare kom fram ytterligare rörligt material kan ha varit det som friar vakten, tror rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– I det här fallet kom det i efterhand fram mer bilddokumentation och det har sannolikt gynnat den berörda tjänstemannen här, säger Alhem i Expressens tv-program Primetime.

– Samtidigt ska man veta om att om man ingriper mot ett barn, och det var ett barn det var frågan om här, så ställer det höga krav på den ingripande personen, det är en helt annan sak att ingripa mot en vuxen individ. Samtidigt kan man varje avsteg från vad som är absolut mest lämpligt i ett ingripande medför inte med automatik att man också träder över den brottsliga gränsen, säger Alhem.

Ordningsvaktens advokat Bo Peterson kommenterade också åklagarens beslut i Primetime och menade att hans klient tagit illa vid sig av misstankarna.

– Han har mått väldigt dåligt, sa Peterson.

Även den andra ordningsvakten som var närvarande vid ingripandet, som misstänktes för misshandel mot den nioårige pojkens tre år äldre storebror, frias från anklagelserna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!