Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatta problem för Lunds nya spårvagnar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
En teori är att spårvagnarna gjort för kraftiga inbromsningar, vilket kan skada hjulen.
Foto: KENT WISTI

Merparten av Lunds nya spårvagnar står stilla på grund av tekniska problem.

Men nu ska de kanske snart kunna vara tillbaka i trafik igen, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi får förhoppningsvis bekräftat att vi kan svarva våra boggis i Oslo, och då kan vi gå vidare och göra det med fler vagnar, säger driftchef Saman Tondnevis till tidningen.

Det var i december förra året som Lunds sju nya spårvagnar började köra i reguljärtrafik. Men efter drygt två månader hade samtliga vagnar fått hjulproblem – vilket medfört att sexspårvagnar tagits ur trafik.

Skånetrafiken har felsökt problemet tillsammans med tillverkaren CAF och Euromaint, som sköter underhållet av vagnarna, men ingen vet ännu vad som ligger bakom felet.

– Ett intensivt undersökningsarbete pågår i nära samarbete mellan Euromaint, CAF och Skånetrafiken för att hitta rotorsaken till de uppkomna hjulskadorna, säger David Schelin, vd på Euromaint, till Sydsvenskan.

En teori är att spårvagnarna gjort för kraftiga inbromsningar, vilket kan skada hjulen.

En vagn som rullar

I slutet av förra veckan var det enbart en spårvagn, döpt till ”Åsa-Hanna”, som rullade.

Tre vagnar står i sin tur hos CAF där de väntar på en slutbesiktning, men det vill företaget och Skånetrafiken vänta med tills de hittat orsaken till hjulfelet.

Men nu kan en lösning vara på gång. På måndagen gick den första transporten av en boggi till Oslo, där den ska svarvas i Sporveiens verkstad.

 – Vi vill först att problematiken med övriga fordon är utredd och att vi inte ser samma problem dyka upp i dessa fordon, säger Saman Tondnevis till Sydsvenskan och fortsätter:

– Vi sätter säkerheten främst och under tiden har vi ersättningsbussar så våra resenärer kan ta sig fram med samma turtäthet.

Vargpar fångat på film – på Österlen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!