Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatta bajsbakterier vid Ribban: ”Vi är förvånade”

Johan Nilsson är biträdande kustingenjör i Malmö stad.
Foto: Pressbild / Malmö stad
Malmö stad avråder även fortsättningsvis från att bada vid brygga ett till fem på Ribban.
Foto: KVP

Höga temperaturer och en klarblå himmel. 

Men bajsbakterier i vattnet innebär även fortsättningsvis att badsuktande sommargäster bör undvika delar av populära Ribersborg.

– Vi är lite förvånade. Det finns områden där vi historiskt haft mer problem, säger kustingenjören Johan Nilsson.

Redan i onsdags avrådde Malmö stad från bad vid brygga ett och fem på Ribersborgsstranden. Anledningen? Förhöjda halter av E.coli-bakterier hade uppmätts i det annars omtyckta badvattnet. 

– Man kan bli sjuk av E.coli-bakterier, det är tarmbakterier. E.coli kan också vara en indikation på att det kan finnas annat i vattnet som är dåligt och som man kan bli sjuk av. Det är diarré som är symptom, säger Johan Nilsson, som är biträdande kustingenjör vid Malmö stad.

Den senaste tiden har Malmö stad även tagit emot rapporter om misstänkt badklåda. Dels från Ribersborg och dels från Sibbarp.

Det är en liten badloppa som först lever på musslor och sedan på sjöfåglar.  

– Det är mer som att få myggbett. Det är ofarligt och självläkande, men det kliar. Det vi har är inte bekräftade fall av badklåda, utan allmänheten har informerat oss. Vi har inte slagit fast vad det rör sig om ännu, säger Johan Nilsson.

”Vi är förvånade”

Malmö stad kommer de kommande dagarna att utföra ytterligare provtagningar på Ribersborg badvatten. Det återstår därefter att se när badgäster kan besöka brygga ett till fem igen – utan att behöva oroa sig för magsjukdom.

Johan Nilsson berättar att vidsträckta Ribersborg tidigare varit ganska förskonad från E.coli och andra bakteriella utbrott. 

– De senaste fem åren har det vattnet inte varit otjänligt, så vi är lite förvånade. Det finns områden där vi historiskt haft mer problem.

Var i Malmö har ni haft mer problem historiskt? 

– Ja, vi har ju Inre Barnviken som numera är en avregistrerad badplats och som i folkmun kallas Pisseviken, det säger väl allt? Där avråder vi generellt från bad. Sedan har vi haft vissa somrar när vi behövt stänga Scaniabadet och Sundsbadet. Men på Ribban har det inte hänt på det här sättet, konstaterar Johan Nilsson.

TV: SE FLER NYHETER

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!