Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt trångt på stränderna: ”Ligger som sardiner”

Populär seglartävling och fint väder lockade strandbesökare
Pontus Karlsson, bevakningschef på Falsterbonäsets livräddare.
Foto: Privat
Problem med trängsel på populära badstränder kvarstår även om antalet besökare nära halverats sedan förra veckan.
Foto: Rickard Omfors
Under lördagen hålls även den populära seglartävlingen Näset runt.
Foto: Rickard Omfors
Strandträngsel.
Foto: Rickard Omfors

Högsommarvärmen håller i sig och så även trängseln på de skånska stränderna. 

Under lördagen uppskattades närmare 17 000 besökare vid de tre badplatserna på Näset. 

– Folk ligger nästan på varandra, som sardiner. Jag blir bekymrad över att folk ska har så svårt att hålla avstånd, säger Rickard Omfors, som har en badhytt vid Kämpingestranden.

Nu kommer rapporter om överfulla badplatser och parkeringskaos på flera platser runt om i Sverige. 

Förra helgen kom rapporter om ett okontrollerat kaos på de tre populära badstränderna på Näset. 

En vecka senare håller sensommarhettan fortfarande Sydsverige i ett järngrepp stränderna är fortsatt fulla. 

– Det är cirka 60 procent av förra helgens besökstal, men då var det helt överfullt, säger Pontus Karlsson, bevakningschef för Falsterbonäsets livräddare. 

Trots något färre besökare denna helg kvarstår trängseln på stränderna i både Skåne och Halland. I Falkenberg och Varberg har Region Halland gått ut via sin app och uppmanat folk att undvika de mest poplära stränderna. 

Dåliga på att sprida ut sig

– Man kan se att folk ligger som i klungor. Det är som att man bara går ner på stranden och lägger sig på första bästa plats. Är man frisk, kan gå ordentligt och inte har ett litet barn som hänger en i knävecket, tycker jag att man ska ta för vana att alltid gå en bit bort, säger Pontus Karlsson.

Rickard Omfors, som besökt stranden i Kämpinge i många år håller sig mest vid sin badhytt och när han går ner och badar.

– Jag tar alltid med mig två badrockar och så lägger jag dem med lite mellanrum så att man skapar en yta där man kan vara utan att trängas, säger han. 

Enligt professor Agnes Wold är risken att bli smittad av ett annat sällskap på stranden relativt låg även om den finns.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Risken att smittas låg 

Risken att smittas av covid-19 på en badstrand är dock låg, menar Agnes Wold, läkare och professor vid klinisk bakteriologi vid Göteborgsuniversitet.

– Man kan smittas utomhus om man är ett gäng kompisar som sitter och dricker och käkar ihop och tar i varandra. Men om ett gäng ligger på en handduk och ett annat på en handduk bredvid har jag svårt att tro att det smittar, har hon tidigare sagt. 

På flera andra platser i Sverige kommer det också rapporter om överfulla badplatser och parkeringskaos, skriver TT som har pratat med landets polisregioner. 

Fullt på flera platser

– Vi har haft samtal under dagen om problem på badplatser, bland annat om felparkerade bilar och några enstaka om räddningsfordon som inte kommer fram, säger Magnus Nordqvist, vid polisregion Väst till nyhetsbyrån. 

I Stockholm uppmanar polisen till hänsyn och efterlevnad av parkeringsregler, efter många samtal om dålig framkomlighet till badplatserna, skriver nyhetsbyrån vidare. 

Det har också varit fullt på stränderna i Tylösand och polisen i region Öst har även dem fått in ett flertal ärenden som gäller just badplatser, skriver TT. 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester 

Se mer: 

Även förra helgen upplevde många trängsel på stränderna. Kvällsposten besökte då Ribergsborgsstranden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!