Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt ökning av covid-19 i Skåne – 35 nya fall per dag

Efter en lugn sommar ökar nu antalet smittade i Skåne.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De senaste två veckorna har Region Skåne sett en ökad spridning av covid-19 i länet, främst bland unga vuxna.
I dagsläget vårdas 14 patienter på sjukhus i Skåne, varav 4 på intensivvårdsavdelning.

– Den stadiga stigningen både av antalet smittade och antalet inlagda patienter tyder på ökad samhällsspridning, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Enligt smittskyddet är spridningen jämt fördelad över Skåne och motsvarar i dag ett snitt på 35 nya fall per dag. 

Stor ökning bland unga

De senaste veckorna har en ökning skett framför allt vad gäller unga vuxna. 

Få unga människor blir svårt sjuka av covid-19, men kan sprida smittan vidare till mer utsatta grupper. 

- Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittspridningen, så minskar vi också risken för att äldre eller personer som jobbar med äldre blir sjuka, säger Waldeck.

Smittskyddet vädjar därför till försiktighet i och med skolstarten nästa vecka. 

– Det som gäller för övriga samhället gäller också för skolan – håll avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma om du blir sjuk och beställ hem ett självtest, säger Mattias Waldeck.

Länsstyrelsen slår larm

För att minska trycket på bland annat kollektivtrafiken uppmanar Region Skåne de som kan att välja andra alternativ än kollektivtrafiken, exempelvis att cykla eller att gå till jobb och skola.

Råd till de som börjar skolan:

Undvik kramar och annan närkontakt.

Tvätta händerna ofta

Cykla eller gå till skolan om möjligt

Stanna hemma om du är krasslig

 

Källa: Region Skåne 

Under sommaren har de olika länsstyrelserna haft till uppdrag att kontinuerligt följa och rapportera hur väl svenskarna följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och råd under den pågående covid-19-pandemin.

Rapporterna visar bland annat att trängseln periodvis varit stor kring populära turistbesöksmål. När det varit vackert väder ute har det dessutom uppstått ”avståndsproblem” på allt från stränder till barer och restauranger.

När sommarvärmen varit sämre har det i stället blivit trångt på olika former av inomhusytor. Så som köpcentrum och butiker.

– ­Flera län rapporterar att försiktighetsåtgärderna har minskat i alla åldrar, och den senaste veckan förefaller även personer i riskgruppen 70+ blivit något sämre på att följa restriktionerna, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

– Framför allt handlar det om att man inte håller avstånd till varandra. Det är tydligt att det finns en trötthet i samhället, och det visar på vikten av att vi alla jobbar hårt för att fortsätta hålla ut.

 

TV: Se översvämningen i Ljungby

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!