Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Halva vården jobbar med coronapatienter

Länderna valde helt olika vägar – nu visar det sig i siffrorna.
Smittskyddsläkare Eva Melander deltar under pressträffen.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Region Skåne har utökat antal vårdplatser med 700 stycken. Bild från covid-iva i Lund i våras.
Foto: JENS CHRISTIAN

Skåne fortsätter drabbas hårt av den andra coronavågen. 

Nästan hälften av personalen inom sjukvården jobbar nu med att vårda covidpatienter. 

– Det är en utveckling som är väldigt positiv, men det är inte långsiktigt hållbart, säger sjukvårdsdirektör Pia Lundbom. 

Eftersom nästan hälften av all vårdpersonal jobbar med covidpatienter betyder det en stor omställning för all personal, säger Pia Lundbom. 

– Sedan i september vi har utökat med 700 platser och det är bara möjligt för att man bland annat har byggt om och för att personalen har bytt både arbetsplats och uppgifter. 

Under tisdagen hade det hittills konstaterats totalt nästan 84 000 positiva fall. 506 är inlagda på vårdavdelning och 60 personer vårdas på intensivvårdsavdelning. 

–  Det är ett minskat inflöde jämfört med för några veckor sedan. , men fortsatt väldigt tufft för sjukvården. Svårt säga om det håller i sig. Fantastiskt om det vore så, säger smittskyddsläkare Eva Melander. 

Hon berättar att totalt sett har fallen andelen positiva fall minskat men att det skiljer sig mellan åldersgrupperna. 

 – I åldern 20 till 40 har andelen positiva fall ökat. Men det har stått stilla i de äldre åldersgrupperna, vilket är positivt, säger hon. 

Hon menar också att det är för tidigt för att säga om detta skulle kunna tyda på minskning i samhället. 

– I början på nästa vecka kan vi kanske se vad det här har resulterat i, vilket håll det kan luta. Vi är mitt i vintervirussäsong och har en hög vaksamhet.

Vaccineringen fortsätter

Regionen har hittills fått 3 500 doser vaccin som är till för personalen på bland annat intensiv- och akutmottagningar och infektionskliniker. Detta började man med under måndagen, men redan denna vecka väntas ännu fler doser komma för personal på dessa avdelningar. 

– Fram tills i måndags har sammanlagt 14 000 doser skickats ut och alla har använts. För mindre än en månad sedan trodde vi inte att vi skulle kunna vaccinera förrän nästa vecka, säger vaccinationssamordnare Maria Landgren. 

Primärvårdens vaccinering som riktar sig till personer på särskilda boenden och till äldre som har vård- och omsorgsinsatser i hemmet fortsätter. 

– 60 av de 250 särskilda boendena i Skåne vaccinerades under förra veckan. Alla kommer vara vaccinerade med dos ett nästa vecka, möjligtvis under vecka fyra, säger Maria Landgren. 

Nästa vecka kommer 14 000 nya doser som kommer kunna användas till främst sjukvårdspersonal. 

Hur vaccineringen kommer gå till

Under februari månad hoppas regionen att man kommer komma i gång med riskgruppsvaccinering. Primärvården kommer skicka ut brev till alla födda 1951 eller tidigare. I brevet kommer det stå hur man går tillväga när man bokar tid. 

– Det kommer gå att göra på både inloggad på 1177 och på telefon. I brevet som kommer finnas på flera språk kommer det finnas en hälsodeklaration som man ska fylla i och ta med till sin vårdcentral. 

Enligt Region Skåne kommer brevet först skickas till dem som är äldst och där efter i fallande ålder. 

Nya tekniken: Mobilen kan se om du har covid-19

Forskare hoppas kunna snabba på tester genom avancerade metoden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!