Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: SSU blundade – för att tysta vänstergrupp

Efter Kvällsposten/Expressens granskning av SSU – nu avgår förtroendevald i ett SSU-distrikt i Mellansverige, skriver DN.

Orsaken är att han hyllat Saddam Hussein och skrivit på Facebook att Israel ska ”brinna i helvetet”.

Samtidigt rapporterar Aftonbladet att SSU Skåne och SSU:s ledning har sett mellan fingrarna på den falang som pekas ut som extrem.

I december 2014 skrev mannen, som då var under 18 år, på Facebook:

”Saddam Hussein, den bästa människa som fanns. Alltid i hjärtat.”

Året därpå delade han ett klipp på en israelisk soldat som försöker gripa en kvinnlig palestinier, och skrev att Israel ska ”brinna i helvetet”, rapporterar DN.

Han valdes enligt DN in i styrelsen för ett SSU-distrikt 2016 – ett halvår efter att kommentaren om Israel skrevs. 

På onsdagskvällen meddelade distriktet att personen valt att lämna förtroendeuppdraget inom SSU. 

– Det är helt oacceptabla uttalanden som inte är förenligt med våra värderingar, skriver ordföranden i ett mejl till DN.

Expressen/Kvällsposten har de senaste dagarna granskat bland annat uppgifter om homofobiska uttalanden inom SSU Skåne. Flera företrädare har uppmanats att  lämna SSU efter Kvällspostens avslöjande.

 

Uppgift: Blundade för att tysta vänsterfalang

Enligt uppgifter till Aftonbladet har både SSU Skåne och SSU:s riksledning sett mellan fingrarna på den utpekat extrema falangen eftersom man såg den som en möjlighet att sätta stopp för SSU Skånes vänsterfalang.

När vänstergruppen föreslog Klara Holmberg som kandidat till förbundsstyrelsen ville den kritiserade falangen komma fram med en egen kandidat. Det drog förbundets högergrupp nytta av, uppger källor för Aftonbladet. För att släppa fram Klara Holmberg sattes flera krav upp, bland annat att vänstern inte skulle föreslå ett eget program.

– Jag upplevde att de som var ledande i Malmö och även nationellt såg det här som ett väldigt bekvämt sätt att bli av med en högljudd vänsteropposition internt och därför såg man mellan fingrarna, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

”Ledningen borde bytas ut”

SSU-ledningen har man nu pekat ut personer som man anser bör lämna förbundet. Men att enbart peta ett antal personer räcker inte, menar kritiker.

– Från ledningens håll låter det som att det handlar om ett par tre personer. Det är en struktur där i princip hela ledningen för SSU Malmö och Helsingborg borde bytas ut. Det går inte bara att lyfta bort.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Philip Botströms pressekreterare Hanna Alexandersson att valet av förbundsstyrelseledamöter togs av ombuden i demokratiskt anda på SSU:s ordinarie kongress: ”Inga överklaganden gjordes varken under eller efter kongressen”, skriver hon. 

Ledningen utlovade krafttag

SSU:s förbundsordförande Philip Botström sade på tisdagen till DN att förtroendet för SSU Skåne är ”kraftigt försvagat” och utlovade krafttag.

– SSU Skåne ska inom tre veckor återkomma till förbundsstyrelsen med en åtgärdsplan för hur de kan återskapa det förtroende som skadats. Om de inte lyckas göra det kommer vi dra in hela vår finansiering, vilket i praktiken kommer omöjliggöra en fortsatt verksamhet, sade han Philip Botström.

 

 

Deltog på kritiserat möte

Samtidigt uppger flera SSU:are för Kvällsposten att Philip Botström själv deltog på SSU Skånes årsmöte, där den styrande falangen ska ha uttryckt att homosexuella har ”smutsigt blod”.

I en skriftlig kommentar svarade Botström:

”Jag har inte närvarat när något homofobiskt skulle ha uttryckts. Enligt protokollet från årsmötet inledes debatten om bloddonationer först efter att jag lämnat årsmötet. Jag är faktiskt förvånad över påståendet. Att jag som själv är öppet homosexuell skulle ha suttit och aktivt tagit del av en debatt där medlemmar uttryckt sig homofobiskt och skapat orolig stämning, utan att själv agera. Det är för mig helt främmande.”

Den tidigare ledamoten Lukas Bjarkason uppger att Botströms version inte stämmer.

– Jag minns att jag och kamrater tittade på honom och tänkte ”varför ingriper han inte?”. Det är ren lögn att information inte förmedlats till honom, säger han.