Trots att skylten visar 30 km/h kan det vara så att 50 km/h är det som gäller. Det tackar en man från Osby för som friades från fortkörning. Foto: Robbert Ullmin
Trots att skylten visar 30 km/h kan det vara så att 50 km/h är det som gäller. Det tackar en man från Osby för som friades från fortkörning. Foto: Robbert Ullmin

Fortkörare frias efter klantiga skylt-tabben

Publicerad

Har du åkt fast för fortkörning?

Kolla igen - hastighetsskyltarna kan nämligen vara ogiltiga på grund av ett fel i trafikföreskriften.

Trots att skylten visat 30 km/h kan vägen ha varit registrerad som en 50-väg.

Det hela började med att Hässleholms tingsrätt friade en man från fortkörning. Mannen, hemmahörande i Osby, hade på en 30-sträcka kört i 47 km/h men friades då det visade sig att lagtexten varit felaktig.

Orsaken till debaclet är enligt Paul Holmqvist, projekteringsingenjör på samhällsbyggnadskontoret i Osby, en miss vid överföringen av data från pappersform till digital.

– Tidigare förde vi en liggare men när vi förde över till Transportstyrelsen har något gått snett, säger Paul Holmqvist.

"Het oanvändbar"

Arbetet med att föra över informationen var en bestämmelse från regeringen. Senast den 31 december 2010 skulle överföringen vara klar från samtliga kommuner i Sverige. Meningen var att överföringen skulle gå smidigt men några av Osbys kommuns föreskrifter hamnade på fel ställe och samtidigt bytte kommunen hastighetsskyltar.

– Det var en karta som skulle knyta rätt text till rätt föreskrift men då har några av de här texterna stannat kvar på sin gamla plats.

Med andra ord; en gata med en hastighetsbegränsning på 30 km/h kunde ha en föreskrift som gällde för en gata med 50 km/h.

Men om det står rätt i liggaren, borde inte den gälla då?

– Nej, för efter det 31 december slutade liggaren att gälla och då var den helt oanvändbar, säger Paul Holmqvist.

Mindre kaos

Efter upptäckten finkammade och jämförde kommunen sina bestämmelser och märkte att fler gator hade samma problem.

– Eftersom detta gjordes av alla kommuner kan säkert någon kommun ha råkat ut för samma fel. Vi har sett några vägar till och vi har de uppe till justering och på onsdag ska det hela fixas till, säger Paul Holmqvist.

Resultatet av detta mindre kaos kan bli att många fartsyndare kan kräva att få böter återbetalda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag