Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kropp hittades i Norge – var försvunnen Laholmsbo

Så jobbar polisen vid sök efter försvunna personer.
Spåren efter kvinnan tog slut i centrala Laholm.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Norska polisen skickade ut uppgifter om kvinnan via Interpol redan 2008.Foto: OLLE SPORRONG
Kvinnan var hemmahörande i en mindre ort i Laholms kommun.

Den 49-åriga Laholmskvinnan försvann spårlöst i januari 2008.

Hennes kropp hittades i norskt vatten redan en månad senare, men det skulle dröja elva år innan kroppen blev identifierad.

– Jag kan sluta fundera på vad som hände nu, säger kvinnans granne till Dagens Nyheter. 

Kvinnan var ogift, utan barn och levde ensam utan något större umgänge med någon annan när hon försvann spårlöst den 2 januari 2008, enligt en kartläggning av Dagens Nyheter.

Polisen har kartlagt hennes dag fram till försvinnandet. Hon träffade en granne vid 12-tiden, en timme senare fick hon besök av hemtjänsten och vid 15.30-tiden tog hon en taxi till Stortorget för ett besök på Apoteket.

Sen tog spåren slut.

Kroppen hittades i Norge

Den 29 januari samma år upptäckte en privatperson en kvinnokropp som flöt vid strandkanten vid ön Kalvøya i norska Lillesands kommun och larmade genast polisen.

Norsk polis kunde inte få fram dödsorsaken. OBS: bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Kroppen obducerades men dödsorsaken gick inte att fastställa. Det som bevarats bäst på kroppen var fötterna, där ett par skor av en mycket vanlig modell i storlek 39 satt kvar.

Trots flera försök kunde den norska polisen inte matcha kroppen med någon som var anmäld försvunnen i Norge.

Polisen samlade bland annat in DNA, fingeravtryck och röntgenbild av tänderna och informationen nådde flera gånger Rättsmedicinalverket i Sverige, bland annat när en så kallad black notice skickades ut via Interpol.

Rättsmedicinalverket gjorde slagningar i sitt register DVI, Disaster Victim identification men fick inga resultat förrän i år då en ny version av programvaran införts.

– Programmet är tänkt att användas när man jobbar med katastrofoffer, inte vid försvinnanden. Det är först nu när det är strået vassare som man kan få loss sådana här fall, säger Irena Dawidson, rättsodontolog vid Rättsmedicinalverket, till DN.

Dödsfallsutredning inledd

Med hjälp av tandröntgenbilderna kunde identiteten på kvinnan i havet slås fast.

Polisen i Halland har nu inlett en dödsfallsutredning för att utesluta misstankar om brott. Om en misstanke uppstår kommer polisen inleda en förundersökning.

– Det fanns ju ganska få trådar att dra i 2008 och de har ju inte blivit lättare för oss att dra i nu. Det är i alla fall klart att hon har befunnit sig i närheten av Lagan när hon försvann. Det är rimligt att hon kan ha förts med havsströmmarna till Norge, det stämmer hyfsat i tid med när hon hittades, säger Peter Hejdström, chef för utredningssektionen i Halland till DN.

Kvinnan kremerades och begravdes i en anonym minneslund i Norge 2015 efter beslut av polisen.