Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvunne Lelles bror: ”Det finns ett hopp”

Tre kända kalla fall från Sydsverige
Bo Lundqvist, kalla fall-gruppens chefskommissarie.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: POLISEN
Dykare har vid flera tillfällen sökt vid Jedenryds stenbrott strax norr om Kristianstad.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/KVÄLLSPOSTEN

Turnéledaren Lelle Hildebrand mystiska försvinnande är bara ett av alla olösta fall.

Nu vill polisens kalla fall-grupp i Syd ha hjälp att lösa ytterligare 15 ouppklarade mord.

– Så länge polisen jobbar med det finns det ett hopp att det ska komma till en lösning, säger Lelle Hildebrands bror Guido Hildebrand.

För närvarande finns det runt 140 fall av ouppklarade mord eller dråp i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar. 

Det senaste halvåret har polisen publicerat ett antal kalla fall där de bett om allmänhetens hjälp för att lösa dem. Vad det konkret lett till vill kalla fall-gruppens chefskommissarie Bo Lundqvist, inte gå in på, men säger att polisen tycker metoden fungerar bra.

– Vi har fått information från personer som vi normalt inte blir kontaktade av, säger han. 

Varje vecka jobbar kalla fall-gruppen med mellan åtta och tolv mordfall.

– Det handlar om allt från små saker till mer påtagliga arbeten, säger Bo Lundqvist.

Lelle Hildebrand bror: ”Finns hopp”

Det är heller ingen hemlighet att det finns några ärenden där polisen arbetar mer aktivt.

24-årige Jakob Tillman sågs senast i närheten av sin bostad i Höganäs i november 1998. I slutet på augusti 2016 hittades kvarlevorna från en kropp i en brunn på en gård utanför Hörby. 

Även försvinnandet och det misstänkta mordet på turnéledaren Lelle Hildebrand har varit i en mer aktiv fas. Där har kvarlevorna fortfarande inte hittats.

Lelle Hildebrands bror Guido Hildebrand är positiv till kalla fall-gruppens arbete.

– Så länge de jobbar med det finns det ett hopp att det ska komma till en lösning. Vi tycker att de gör ett fantastiskt jobb.

Han tycker också att polisen är duktiga på visa hänsyn mot de anhöriga. 

– Vi blir väl informerade när de har avgörande saker och större insatser, så det inte ska komma som en överraskning. Deras sätt att kommunicera känns väldigt humant. 

Fynd under dykningar

Så sent som i maj dök polisen på nytt i vattnet vid stenbrottet i Jedenryd utanför Kristianstad. Där gjordes också fynd som kan vara intressanta i utredningen.

Guido Hildebrand är dock försiktig med att ha några förhoppningar. 

– Det är lite då och då människor ringer och säger att de har hört något. Men det är inte så fort vi hör något aktivt vi tror att något kommer att hända. Man börjar bli mer selektiv.

För honom och familjen har det också blivit något av en revansch att kalla fall-gruppen utreder Lelles försvinnande.

– När det lades ner första gången var det en otrolig frustration eftersom vi tycker att det var för tidigt. Vi tyckte att de inte la ner det arbete som man borde ha gjort, säger Guido Hildebrand.

I samband med att fallet togs upp igen 2018 valde familjen också gå ut med en belöning på 350 000 kronor till den som kan bidra till lösningen.

Dykningar i Jederyds stenbrott i november 2018.
Foto: JENS CHRISTIAN
I augusti 2016 hittades benrester i en brunn på en mindre gård utanför Hörby. Kroppen visade sig tillhöra Jakob Tillman som då varit försvunnen i 18 år.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Benresterna hittades när den gamla och sedan länge oanvända dricksvattenbrunnen skulle rensas av en slamsugare på uppdrag av de nya ägarna.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Modern teknik en stor hjälp

Bo Lundqvist upplever att just försvinnanden ger en extra dimension. Bara i region syd finns minst ett 15-tal fall där personen är försvunna utan att deras kvarlevor är återfunna.

– Där är det någon nivå till som gör det särskilt motiverande. När en nära anhörig blir mördad innebär det förstås en enorm sorg och många obesvarade frågor. När personen dessutom är försvunnen tycker jag mig se en extra stor förtvivlan, säger han.

I vissa av fallen är också tiden till polisens fördel snarare än dess nackdel, poängterar Bo Lundqvist.

– Den största fördelen finns i tekniken. Ärenden som aldrig har prövats med moderna metoder som DNA, men även när det gäller vittnen.

I fall med flera gärningsmän kan tidigare vänskapsband brutits. I andra fall om vittnens som vid brottstillfället skrämts till tystnad inte längre känner den rädslan. Eller att personer som upplevts utgöra ett hot inte längre är i livet.

– Det ger oss en möjlighet och det vill vi ta vara på att erbjuda dem. 

Vittne kan ha sett man som dumpade Hildebrands kropp

Viktigt för de anhöriga

Bo Lundqvist säger också att polisen etablerar en viktig ny kontakt med anhöriga till de som mördats.

– De känner att de har någon att vända sig till och att det finns ett intresse att vilja lösa mordet på deras anhöriga.

Arbetet med kalla fall, handlar enligt Bo Lundqvist, till stor del om att söka det där lilla extra och tänka utanför den berömda boxen. 

– Det är en polisklyscha, men jag brukar säga att om man känner i magen själv att det är något man vill förmedla så ska man göra det. Om en människa har reagerat, finns det ofta en anledning för oss att titta på det. Kanske var det något vi redan visste, men det kan också vara något som hjälper oss finna en gärningsman eller kan fria någon som har en skugga av misstanke över sig. Men låt oss avgöra.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!