Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvunne Geten Valdemar hittad död

Geten Valdemar försvann efter att ha släppts ut av obehöriga.
Foto: Fredriksdal
Cecilia Wång, avdelningschef för Fredriksdal.
Foto: Helsingborg Museer

För fem dagar sedan försvann geten Valdemar från Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg efter att någon obehörig öppnat hans hägn.

Nu har han hittats död – och händelsen har polisanmälts.

– Det är så klart jättetråkigt, säger Cecilia Wånge, Fredriksdals avdelningschef.

Det var i måndags som personal på Fredriksdals museer och trädgårdar upptäckte att ettårige geten Valdemar var försvunnen och att hans hägn stod öppet. 

Hans försvinnande polisanmäldes och Fredriksdal vädjade till allmänheten att hålla utkik efter geten.

Den 21 maj upptäckte vaktbolaget kroppsdelar från Valdemar – illa åtgångna av rävar. Fredriksdal fick motta det sorgliga beskedet att han hittats död.

– Det är jättetråkigt, men bra att vi fått veta vad som har hänt och inte lever i ovisshet, säger Cecilia Wånge. 

Fredriksdal har nu polisanmält Valdemars död. Den senaste tiden har anläggningen utsatts för en rad obehagliga incidenter, vilket resulterat i flera polisanmälningar.

– Det är något vi har uppmärksammat på senare tid. Just nu har vi haft tre incidenter på rad sedan vid släppte ut djuren den 5 maj, säger Cecilia Wång.

Vännerna Kurt till vänster och Valdemar till höger. Kurt saknar sin vän.
Foto: Fredriksdal

Get-kompisen Kurt i sorg

Bland annat har det tidigare varit skadegörelse på området, djur har släppts ut ur sina hagar och obehöriga har vistats på området under nattetid. Vid två tillfällen har obehöriga öppnat kor och hästars hägn. 

– Det är sorgligt och beklagligt på alla sätt när djur far illa. Oavsett hur det har gått till, säger Elsa Dahlrot, arbetsledare på Fredriksdal i ett pressmeddelande.

Fredriksdal kommer nu tillsammans med polisen sätta in extra åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar igen.

– Vi utökar bevakningen av området, vi vill inte att det ska komma in fler otillåtna besök på området nattetid. Vi vädjar också till allmänheten att hålla mer uppsikt. Om man ser att någonting inte går rätt till på området eller runtomkring så får man gärna höra av sig till oss eller polisen, säger Cecilia Wång.

Valdemar beskrivs ha varit en ”snäll och tam bock” av rasen Göinge-getter, en gammeldags ras som riskerar att dö ut om den inte får hjälp att leva vidare. Samtidigt som Valdemar försvann, försvann även hans bästa kompis geten Kurt. Kurt hittades inom kort men saknar nu sin vän.

– Han är lite ensam nu och det märks på honom att han är lite ledsen, sa Elsa Dahlrot till Helsingborgs Dagblad i samband med att Valdemar försvann.

Här får djuren roa sig i snön på Skånes Djurpark: