Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvunna soffan kan lösa mordgåtan

Marua Ajouz blev 18 år gammal.
Foto: PRIVAT
I oktober 2003 hittade svamplockare ett kranium i Bokskogen utanför Malmö. Huvudet tillhörde den sedan 10 månader försvunne 18-åriga Marua Ajouz.
Foto: KINGA LEZANSKA

I oktober 2003 hittar svampplockare ett avhugget huvud i skogen utanför Malmö. 

Det tillhör 18-åriga Marua Ajouz som varit spårlöst försvunnen i tio månader.

Mordet är ouppklarat – men dokument som Kvällsposten tagit del av visar att det finns föremål som skulle kunna lösa fallet, bland annat en soffa.

– Eftersom den försvinner och inte hållbara förklaringar lämnas så blir det extra intressant givetvis, säger Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen inom polisen.

I början av januari 2003 anmäler en kvinna sin inneboende försvunnen. 18-åriga Marua Ajouz har inte setts till på nästan två veckor. 

Knappt tio månader senare gör två svampplockare ett makabert fynd i ett populärt rekreationsområde en bit utanför Malmö. Intill en rotvälta, under ett litet stenröse, hittas ett människokranium. Bara en liten del med några hårtofsar sticker upp. En månad senare meddelar rättsläkare att kraniet tillhör den försvunna Marua Ajouz.

Resten av flickans kropp har aldrig hittats.

Hävdade att gasspisen exploderat

Redan innan kraniet anträffas har polisen i hög grad inriktat sitt arbete på Marua Ajouz då 21-årige pojkvän. Två dagar efter att Marua försvinner kommer pojkvännen in på akuten i Malmö med svåra ögonskador. Dokument som Kvällsposten tagit del av visar att mannen uppvisar så pass svåra brännskador i ansiktet att han läggs in för vård.

21-åringens egen förklaring är att hans gasspis exploderat. 

Dagen efter att Marua Ajouz anmäls försvunnen hörs pojkvännen och det framgår i dokumenten att 21-åringens förklaring kring ögonskadorna är en förklaring som behandlande läkare och polisen finner som osannolik - bland annat eftersom mannens gasspis vid kontroll visar sig vara utan skador. 

Polisen misstänker i stället att pojkvännens skador uppkommit i samband med att han dödat Marua, eller försökt göra sig av med hennes kropp.

Pojkvännen hävdar med emfas att Marua ska ha kommit till hans lägenhet i Malmö på kvällen den 20 december och sovit hos honom. När han vaknade på förmiddagen dagen efter var hon försvunnen. Han har inte en aning om var hon tagit vägen.

Berättade om styckningen

Pojkvännen och kretsen kring honom använder narkotika, i förhör talas det om cannabis och lugnande som rohypnol och flunitrazepam.

En närstående person till pojkvännen berättar att pojkvännen kort efter försvinnandet berättat om styckning av en människa och att kroppsdelarna ska ha placerats i plastpåsar. Ytterligare en person berättar att pojkvännen sagt att han orsakat Maruas död och att han styckat kroppen.

En dryg månad efter det makabra fyndet i skogen genomsöks pojkvännens lägenhet med en specialtränad likhund, tränad på att markera för ett speciellt enzym som bara bildas när en människa dött. Hunden markerar tydligt, enligt polisens dokumentation är hundens markering starkare än hundföraren någonsin upplevt. Men vem är det som legat död på lägenhetens golv? Enligt bostadsrättsföreningen är det ingen som dött i lägenheten sedan 1970.

Soffan är spårlöst borta

När Maruas kranium hittas skärps misstankarna mot pojkvännen och han häktas misstänkt för mordet på Marua och brott mot griftefriden. Han nekar, och begränsar en stor del av sin medverkan i polisens förhör till "Inga kommentarer". 

Pojkvännen och flera andra ur hans vänkrets misstänks vara inblandade i mordet, men inget erkännande eller utpekande kommer. Och utan teknisk bevisning som kan styrka teorin om att Marua dödas i pojkvännens lägenhet står utredningen stilla och pojkvännen släpps efter tre månader.

På bilder från lägenheten som Kvällsposten tagit del av, bilder tagna i pojkvännens lägenhet innan mordet, syns pojkvännen och flera bekanta posera med ett vapen. Polisen intresserar sig särskilt för ett föremål på bilderna: den svarta hörnsoffa de unga männen sitter i. 

Soffan är spårlöst försvunnen och pojkvännen vägrar svara på vart den tagit vägen.
Foto: Privat

Soffan är viktig för polisen för att kunna återställa en eventuell mordplats. Men när polisen söker efter soffan är den borta, och pojkvännen vägrar svara på vart den tagit vägen. 

Än i dag är soffan högintressant för polisen.

– Det är eftersökning av bevis på att brottet faktiskt har begåtts där i lägenheten, i den soffan.

– Eftersom den försvinner och inte hållbara förklaringar lämnas så blir det extra intressant givetvis, säger Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen inom polisen.

Hoppas att någon ska börja prata

Mordet är ouppklarat och ligger nu hos polisens Kalla fall-grupp. Enligt Bo Lundqvist fortsätter det komma tips.

– Det görs åtgärder med jämna mellanrum, det är ett ärende som av förklarliga skäl ligger folk varmt om hjärtat. Vi får återkommande information om fallet som vi vinnlägger oss om att följa upp. 

Och det är fortfarande pojkvännen som är huvudmisstänkt. 

– Det finns egentligen aldrig någon annan som är omnämnd. Sen är det ju mer än en förvisso, men en central person - och allting handlar om den personen.

Vad skulle krävas för att detta ska lösas?

– Att någon av de som har varit med pratar. Som nästan alltid annars, att någon som faktiskt varit med och som kanske inte är drivande, som kanske till och med ogillar det som händer, faktiskt berättar vad de faktiskt har sett, säger Bo Lundqvist.

Misstankarna efter mordet och styckningen av flickan har i över 13 år riktats mot hennes pojkvän.

– Det finns nog ingen anledning att hymla om det. Det finns egentligen aldrig någon annan som är omnämnd, säger Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla fall-grupp.

Maruas pappa tror att polisen kommer att lösa fallet, men beklagar att utredarna inte håller kontakt med familjen.

– Vi vet ingenting. Det är bara journalister som ringer till oss. Men jag hoppas verkligen att de hittar något, säger pappan Mohammad Ajouz.

Maruas pappa Mohammad Ajouz hoppas och tror att mordgåtan kommer få en upplösning. Bilden är från 2012.
Foto: LASSE SVENSSON

Detta har hänt sedan Marua försvann:

2002:

Den 13 december flyttar Marua Ajouz till en egen lägenhet i Malmö. 

Den 20 december klockan 18 besöker hon sin mamma, därefter tillbringar hon natten hemma hos sin då 21-årige bekant. På morgonen när han vaknar är hon borta, hävdar han i förhör enligt uppgift till Kvällsposten.


2003:

Marua anmäls försvunnen. Dagen efter tas hennes 21-årige expojkvän in till förhör.

Lägenheten där Marua Ajouz misstänks ha mördats lämnas under året till försäljning och hennes bekant flyttar därifrån.

Den 12 oktober hittas vad som senare visar sig vara Marua Ajouz kranium i en skogsdunge vid Hyby i närheten av Torups rekreationsområde utanför Malmö.

En likhund undersöker Maruas expojkväns lägenhet och markerar kraftigt för spår som visar att en död människokropp legat där.


2004:

Maruas bekant häktas den 11 mars som misstänkt för mordet på Marua och brott mot griftefriden. Han nekar till all kännedom om hennes försvinnande, men vägrar samtidigt att svara på frågor. Han motiverar sin tystnad med att han inte litar på polisen.

Vid ytterligare en undersökning av expojkvännens gamla lägenhet markerar en av polisens likhundar på exakt samma ställ.

En 20-årig bekant till den mordmisstänkte mannen häktas som misstänkt för delaktighet i mordet och för att ha styckat Maruas döda kropp. 20-åringen släpps efter en vecka men fortsätter vara misstänkt, liksom ytterligare några av expojkvännens kamrater.


2010:

Förundersökningen mot Maruas expojkvän och hans kamrater läggs ned.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!