Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvunna kvinnan
har hittats igen

Samlingspunkten för sökinsatsen, vid Stenhuset i Östanå.
Magnus Valtersson är ansvarig polis på platsen.<br>– Det har varit blött och kallt i natt, strax under noll grader och en del regn. Väder, vind och den försvunnes kläder spelar en väldigt stor roll sådana här gånger, säger han.
Kvinnan försvann från sitt hem i Östra Broby i Östra Göinge kommun.
Polisen har sökt efter kvinnan med hjälp av både helikopter och hundar.

Ett stort polispådrag har under natten och morgonen sökt efter en 83-årig kvinna som försvunnit från sitt hem i Östra Göinge.

Efter att ha kallat in både räddningstjänst och försvaret kunde kvinnan hittas vid liv vid lunchtid på tisdagen.

– Det känns helt underbart, säger Rolf Paimensalo vid polisen om det lyckliga slutet.

Den 83-åriga kvinnan försvann spårlöst från sin bostad vid 16-tiden på måndagseftermiddagen.

– Senaste iakttagelsen är från 18-tiden. Då såg en förbipasserande henne med rullatorn ungefär 600 meter från hennes hem. Den platsen för den iakttagelsen är vår utgångspunkt just nu, sade Magnus Valtersson vid polisen under tisdagsmorgonen.

Under kvällen drogs ett stort polispådrag i gång i området kring Hemmestorp. Ännu sent på natten var 14 patruller inklusive fyra sökhundar ute och letade. Dessutom var en rekvirerad helikopter med värmekamera på väg.

"Betraktar som ett försvinnande"

Helikoptern lyfte med värmekamera under natten.

– Helikoptern har under natten flugit på låg höjd över ån och sökt efter spår där, men inte hittat något, säger Magnus Valtersson.

Han berättar att polisen sökt med full kraft under natten och morgontimmarna.

– Vi har sökt hela natten med alla tillgängliga resurser. Vi har haft helikopter uppe och flera hundar ute i terrängen. Det är poliser från hela Region Syd, det vill säga även till exempel Blekinge.

Men trots polisens ansträngningar, är kvinnan fortfarande försvunnen på tisdagsmorgonen.

– Vi kommer att ha säkert 20-30 poliser ute nu på förmiddagen. Vi har väldigt många bilar och kan åka ensamma i bilarna för att sprida ut oss över stort område, säger Magnus Valtersson.

Ån avgränsar

Enligt Kvällspostens Martin Kroon söker polisen under morgonen i ett stort område kring Hemmestorp, som ligger nära Östanå i Östra Göinge kommun. Närmaste större samhälle är Broby. Det är mycket skog och ett myller av vägar i terrängen.

Östanå bygdegård är samlingspunkt för polispatrullerna.

– Vi söker just nu enbart på den sidan av Helge å som Hemmestorp ligger. Ån blir en naturlig avgränsning eftersom en människa inte går över ån, säger Magnus Valtersson.

Helge å flyter genom hela det aktuella området. Ån är bred och omöjlig att ta sig över. Det avgränsar sökområdet, men utgör också en fara om man faller i.

Försvaret inkallat

Strax före halv elva på tisdagsförmiddagen berättar Jimmy Modin vid polisens ledningscentral att också räddningstjänsten kallats in för att söka efter kvinnan med hjälp av båtar.

– Det finns en del vattendrag i området, som Helge å, och som vi vill få kontrollerade.

På plats finns också flera personer från militären.

– Det stämmer, militärpersonal är också på plats. Men jag vet inte från vilket regemente de kommer, säger Jimmy Modin.

Blött och kallt

Polisen arbetar efter förhoppningen att kvinnan fortfarande kan vara i livet – men att det nu är en kamp mot klockan. Det är viktigt att hitta henne så snart som möjligt, eftersom det har varit en kylig natt i området.

– Det har varit blött och kallt i natt, strax under noll grader och en del regn. Väder, vind och den försvunnes kläder spelar en väldigt stor roll sådana här gånger, säger Magnus Valtersson.

Vid lunchtid gav äntligen polisens insatser resultat när kvinnan hittades vid liv.

– Hon hittades ungefär en kilometer från platsen där hon försvann, i det området där vi har sökt under natten. Hon är vid god vigör, säger Rolf Paimensalo vid polisen strax före halv ett på tisdagen.

"Jättelyckliga"

Räddningstjänsten och ambulans hade då skickats till platsen för att se till kvinnan, som också hördes av en polispatrull.

– Det känns helt underbart, alla är nöjda och glada. De anhöriga satt i en polisbil och hörde när hon anträffades, och blev jättelyckliga så klart.

Under dagen har tolv polispatruller, sju hundpatruller, tre motorcykelpoliser, fyra polishästar, tolv man från försvaret samt räddningstjänst ha deltagit i sökandet.
MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!