Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarets renoverade ubåt sjösätts i Blekinge

HHS Uppland. Foto: Glenn Pettersson SAAB KOCKUMS / Glenn Pettersson Saab Kockums
Ubåten förängdes med två meter.Foto: Saab

Nästan på dagen ett år efter att HMS Gotland sjösattes i Karlskrona togs HMS Uppland i bruk.

Ubåten har genomgått en så kallad halvtidsmodifiering – rustats upp med modernare teknik. Bland annat förlängdes ubåten med två meter.

– Smartphones fanns inte ens när dessa fartyg sjösattes i slutet av 1990-talet, säger Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums.

HMS Uppland konstruerades och byggdes av Kockums i Malmö i början av 90-talet, men togs inte i tjänst förrän 1997.

Och nu var det hög tid för en uppgradering av det avancerade fartyget. Eftersom ubåtar är byggda för att klara av operationer i svåra miljöer måste skrovet ständigt uppgraderas för att följa med i utveckling. Saab, som genomfört halvtidsmodifieringen, beskriver det som att ubåtarna måste förbli ”operativt relevanta.

– Det finns inte många skeppsvarv i världen som har erfarenhet av att genomföra en komplett modifiering av en ubåt, vilket skapar ett nästan nytt fartyg. Vi är de enda som har slutfört detta två gånger inom 12 månader, först med HMS Gotland och nu med HMS Uppland, säger Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums i ett pressmeddelande.

– Smartphones fanns inte ens när dessa fartyg sjösattes i slutet av 1990-talet. Det är en bra illustration för att förstå vilket enormt kliv ubåtstekniken måste ta och hur betydelsefull den här halvtidsmodifieringen är.

Kan använda den nästa år

I dag, den 19 juni, sjösattes HMS Uppland i Karlskrona. Enligt Saab kommer fler än tjugo nya system att implanteras i ubåten. Det bidrar till en riskminimering för fartyget. 

Ubåten har i upprustningen förlängts med två meter – i mitten av ubåten. Fartyget är nu 62 meter långt och är 6,2 meter brett. Ubåten kan nu i ett undervattensläge komma upp i 20 knop. 

– Det känns skönt att hon är tillbaka efter uppgraderingen, säger Jens Nykvist, marinchef, till SVT Nyheter Blekinge

Ubåten ska nu genomföra flera testar innan den kan användas operativt igen. Om allt går som det ska kan Försvarsmakten använda ubåten nästa år.