Försvunna Lelle Hildebrand. Foto: PrivatFörsvunna Lelle Hildebrand. Foto: Privat
Försvunna Lelle Hildebrand.  Foto: Privat
Här på rockklubben Kartago syntes Lelle Hildebrand senast. Foto: THOMAS PERSSON / KVPHär på rockklubben Kartago syntes Lelle Hildebrand senast. Foto: THOMAS PERSSON / KVP
Här på rockklubben Kartago syntes Lelle Hildebrand senast.  Foto: THOMAS PERSSON / KVP
Polisens spaningar efter Lelle Hildebrand 1999. Foto: ANNE LUNDHOLM / BLTPolisens spaningar efter Lelle Hildebrand 1999. Foto: ANNE LUNDHOLM / BLT
Polisens spaningar efter Lelle Hildebrand 1999.  Foto: ANNE LUNDHOLM / BLT

Försvann för 18 år sedan – nu ska mysteriet lösas

Publicerad

Förundersökningen av mordet på Lelle Hildebrands återupptas.

Hildebrand som försvann från sitt arbete som turnéledare den 25 januari 1999 har varit saknad sedan dess.

Vid försvinnandet ska Lelle Hildebrand ha befunnit sig på spelplatsen Kartago i Sölvesborg där bland annat hårdrocksbandet Hammerfall höll en konsert. Hildebrand försvann under bandets spelning.

Han jobbade då som turnéledare. Det är ännu inte klarlagt vad som sedan hände honom. Polisen kom snabbt fram till att det troligen rörde sig om ofrivilligt försvinnande alternativt mord.

Polisen ska genomföra dykningar

Polisen skriver nu på sin hemsida att man är "intresserad av om det finns nya uppgifter från allmänheten i det som rörde Lelle Hildebrand som person och om själva försvinnandet" och man vänder sig därför med en allmän förfrågan, där alla uppgifter i saken är av intresse.

Man låter fortsättningsvis meddela att man inom en snar framtid kommer att återuppta förundersökningen, bland annat kommer man att genomföra dykningar i vattendrag i området för försvinnandet.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen i region Syd, lämnar för tillfället inga ytterligare kommentarer om utredningen och varför den återupptas. Men Kalla fall-gruppen har ansvar för över 100 olösta mord i regionen att utreda och det är ingen slump om man väljer att satsa resurser på en viss utredning.

 

LÄS MER: Hildebrand stämde träff med livstidsdömd

 

Den aktuella kvällen när Lelle Hildebrand försvann hade han träffat Ricard Nilsson – som hävdar att de skildes åt efter en stund. Då hade Nilsson gett Hildebrand 28 000 kronor som Hammerfall skulle ha i gage.

En period satt Ricard Nilsson frihetsberövad som misstänkt för försvinnandet men förundersökningen lades ner.

Året därpå dömdes Ricard Nilsson mot sitt nekande till livstids fängelse för ett trippelmord i Forsmöllan vid Klippan. Det dådet har han senare erkänt. Ricard Nilsson kommer enligt Kriminalvården kunna bli villkorligt frigiven i september 2019.

Mamman: "Spekulerar inte"

Lelle Hildebrands mamma har tidigare berättat för Kvällsposten om känslorna kring att hennes son under så många år varit spårlöst försvunnen. Lelles namn har nämnts i de flesta utredningar efter att skelettfynd gjorts i området.

– Jag går inte omkring och spekulerar. Jag väntar. När jag får besked reagerar jag. Men det är inte bara Lelle, utan 20, 30 eller 70 andra försvinnanden som utreds. Man kan inte gå och spekulera, tänker jag. 

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag