Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvann för 18 år sedan – nu ska mysteriet lösas

Försvunna Lelle Hildebrand. Foto: Privat
Här på rockklubben Kartago syntes Lelle Hildebrand senast. Foto: THOMAS PERSSON / KVP
Polisens spaningar efter Lelle Hildebrand 1999. Foto: ANNE LUNDHOLM / BLT

Förundersökningen av mordet på Lelle Hildebrands återupptas.

Hildebrand som försvann från sitt arbete som turnéledare den 25 januari 1999 har varit saknad sedan dess.

Vid försvinnandet ska Lelle Hildebrand ha befunnit sig på spelplatsen Kartago i Sölvesborg där bland annat hårdrocksbandet Hammerfall höll en konsert. Hildebrand försvann under bandets spelning.

Han jobbade då som turnéledare. Det är ännu inte klarlagt vad som sedan hände honom. Polisen kom snabbt fram till att det troligen rörde sig om ofrivilligt försvinnande alternativt mord.

Polisen ska genomföra dykningar

Polisen skriver nu på sin hemsida att man är "intresserad av om det finns nya uppgifter från allmänheten i det som rörde Lelle Hildebrand som person och om själva försvinnandet" och man vänder sig därför med en allmän förfrågan, där alla uppgifter i saken är av intresse.

Man låter fortsättningsvis meddela att man inom en snar framtid kommer att återuppta förundersökningen, bland annat kommer man att genomföra dykningar i vattendrag i området för försvinnandet.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen i region Syd, lämnar för tillfället inga ytterligare kommentarer om utredningen och varför den återupptas. Men Kalla fall-gruppen har ansvar för över 100 olösta mord i regionen att utreda och det är ingen slump om man väljer att satsa resurser på en viss utredning.

 

LÄS MER: Hildebrand stämde träff med livstidsdömd

 

Den aktuella kvällen när Lelle Hildebrand försvann hade han träffat Ricard Nilsson – som hävdar att de skildes åt efter en stund. Då hade Nilsson gett Hildebrand 28 000 kronor som Hammerfall skulle ha i gage.

En period satt Ricard Nilsson frihetsberövad som misstänkt för försvinnandet men förundersökningen lades ner.

Året därpå dömdes Ricard Nilsson mot sitt nekande till livstids fängelse för ett trippelmord i Forsmöllan vid Klippan. Det dådet har han senare erkänt. Ricard Nilsson kommer enligt Kriminalvården kunna bli villkorligt frigiven i september 2019.

Mamman: "Spekulerar inte"

Lelle Hildebrands mamma har tidigare berättat för Kvällsposten om känslorna kring att hennes son under så många år varit spårlöst försvunnen. Lelles namn har nämnts i de flesta utredningar efter att skelettfynd gjorts i området.

– Jag går inte omkring och spekulerar. Jag väntar. När jag får besked reagerar jag. Men det är inte bara Lelle, utan 20, 30 eller 70 andra försvinnanden som utreds. Man kan inte gå och spekulera, tänker jag. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!