Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fössta tossdan i mass – då firas Småland med "tååta"

Första torsdagen i mars firas av alla som gillar Småland.
Foto: ARKIV

IKEA, Astrid Lindgren och nu – marsinpantårta. 

Småland är förknippat med många svenska stoltheter. 

Traditionen att äta "massipantååta" på "fössta tossdan i mass" får allt större spridning.

Första torsdagen i mars har de senaste åren blivit en riktig högstidsdag för alla smålänningar – som helst firas genom att äta "massipantååta", (marsinpantårta).

Fenomenet fick spridning genom en facebookgrupp som uppmanade alla som gillar småland att fira "fössta tossdan i mass" med tårta. Det är en hyllning till Småland, smålänningar och bristen på "r" i dialekten.

https://www.facebook.com/expressen/videos/10155616030380345/

Att spåra ursprunget till traditionen är inte helt lätt men idén ska ha kläckts av ett syskonpar vars faster allid sa "fössta mass" på bred dialekt. Syskonen jobbade på samma företag i Stockholm och införde traditionen att bjuda med tårta på dagen.

– Det där blev en grej för mig och min syster och vi lade till tossdan så det blev fössta tossdan i mass. Vi hörde av oss till varandra på dagen och så, berättar Jonas Sveningsson för Barometern.

"Fössta tossdan i mass" på konditorier

Speciellt är fenomenet stort i Jönköpings– och Kalmartrakten vilket innebär fullt upp för konditorier att baka marsinpantårta, även kallat prinsesstårta. Enligt många ska dagen även firas med "bäss".

I Skåne kan man också hitta traditionen. Bland annat restaurangen Far i hatten Malmö har ett eget "fössta tossdan i mass"- firande. De skriver "vi på Far i Hatten vill fira ihop med smålänningar i exil och alla andra".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!