Första torsdagen i mars firas av alla som gillar Småland. Foto: ARKIV
Första torsdagen i mars firas av alla som gillar Småland. Foto: ARKIV

Fössta tossdan i mass – då firas Småland med "tååta"

Publicerad

IKEA, Astrid Lindgren och nu – marsinpantårta. 

Småland är förknippat med många svenska stoltheter. 

Traditionen att äta "massipantååta" på "fössta tossdan i mass" får allt större spridning.

 

Första torsdagen i mars har de senaste åren blivit en riktig högstidsdag för alla smålänningar – som helst firas genom att äta "massipantååta", (marsinpantårta).

Fenomenet fick spridning genom en facebookgrupp som uppmanade alla som gillar småland att fira "fössta tossdan i mass" med tårta. Det är en hyllning till Småland, smålänningar och bristen på "r" i dialekten.

https://www.facebook.com/expressen/videos/10155616030380345/

Att spåra ursprunget till traditionen är inte helt lätt men idén ska ha kläckts av ett syskonpar vars faster allid sa "fössta mass" på bred dialekt. Syskonen jobbade på samma företag i Stockholm och införde traditionen att bjuda med tårta på dagen.

– Det där blev en grej för mig och min syster och vi lade till tossdan så det blev fössta tossdan i mass. Vi hörde av oss till varandra på dagen och så, berättar Jonas Sveningsson för Barometern.

"Fössta tossdan i mass" på konditorier

Speciellt är fenomenet stort i Jönköpings– och Kalmartrakten vilket innebär fullt upp för konditorier att baka marsinpantårta, även kallat prinsesstårta. Enligt många ska dagen även firas med "bäss".

I Skåne kan man också hitta traditionen. Bland annat restaurangen Far i hatten Malmö har ett eget "fössta tossdan i mass"- firande. De skriver "vi på Far i Hatten vill fira ihop med smålänningar i exil och alla andra".

 

 

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag