Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Första skoldagen för kungliga tvillingarna

Josephine var glad men Vincent var lite bekymrad inför sin första skoldag och fick tröstas en smula av sin mamma Mary.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
På väg till skolan. Men Frederik, Mary och tvillingarna Vincent och Josephine gick först in i huset igen efter pressträffen.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Båda barnen hade nya, fina skolväskor. Om pappa Frederik eller mamma Mary hade brett smörgåsar till dem förtäljer inte historien.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kungligheter eller ej – det är en stor dag för en familj när de yngsta barnen börjar skolan. Det erkände Frederik. Josephine, Vincent och Mary.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Vincent verkade lite bekymrad men syrran Josephine var desto mer uppspelt när danska kronprinsparets sexåriga tvillingar på tisdagsmorgonen gav sig i väg till skolan för första gången.

Barnen ska inte gå i samma klass, har föräldrarna bestämt.

– Jag ska gå i A och Vincent i B, förklarade Josephine för pressuppbådet utanför Frederik VIII's Palæ.

De båda sexåringarna börjar i klass 0 på Tranegårdsskolen i Hellerup. I den skolan går redan deras äldre syskon Christian, 11, och Isabella, 10.

Kungahuset hade bjudit in pressen att möta upp utanför kronprinsparets hem på Amalienborg i Köpenhamn.

Livgardisterna stod i stram givakt intill porten medan familjen poserade för fotograferna och svarade på några korta frågor.

Slapp extra uppmärksamhet

Allt för att familjen därefter skulle kunna bege sig till skolan utan att barnen skulle störas av någon extra uppmärksamhet där.

Dansk press skriver att Vincent var påtagligt nedstämd och verkade ha gråtit en smula. Han lutade sig mot sin mamma Mary och ville inte prata, medan Josephine glatt meddelade vilka klasser de skulle tillhöra.

Kronprins Frederik förklarade varför mamma och pappa bestämt att tvillingarna inte ska gå i samma klass.

– De är bästa vänner med varandra och de kan ses på rasterna. Men vi tyckte de skulle få lite nya kamrater, sa Frederik enligt tidningen BT.

Även mamma var tagen

Kronprinsessan Mary tröstade Vincent så gott det gick, och erkände att även hon kände sig lite tagen av stundens allvar.

– Det här är lite svårt för mamma också, sa hon med ett leende, enligt Ekstrabladet.

Efter fotostunden gick familjen tillbaka in i Frederik VIII's Palæ. Strax därpå kördes de i väg mot Hellerup i en av kungahusets bilar.

Så sent som i fredags började även Vincents och Josephines kusin, prinsessan Athena, i skolan. Hon går några kilometer längre bort, på Sankt Joseph Søstrenes Skole i Ordrup.

Athena är fem år gammal och yngsta barnet till kronprins Frederiks bror prins Joachim och hans andra hustru prinsessan Marie. Hon har en storebror, Henrik, och två äldre halvbröder, prinsarna Nikolai och Felix.