Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första nypotatisen: 2 000 kronor kilot

Victor Eriksson och Johan Gustavsson, längt till vänster respektive i mitten på bilden, vad de två odlare som plockade upp årets första nypotatis. Foto: Privat

Få saker kittlar den svenska sommarnerven såsom den första nyskördade potatisen.

Att det sker i Sydsverige är lika säkert som amen i kyrkan.

I år var det Victor Eriksson i Torekov som plockade upp de första knölarna.

Bjärehalvön är nypotatisen Mecka. Och även i år är det just på nämnda halvö som den första laddningen nypotatis nu fiskats upp ur den luftiga jorden.

Luftiga jorden? Exakt. Det är en av Bjärehalvöns potatisrelaterade framgångsfaktorer.

– Vi har ett bra klimat för potatis här. Det är lite mildare på Bjärehalvön och det är bra för tidig skörd. Och vi har en bra jordtyp, den är lite luftig. Det är ingen lera, lera håller fukten och då kan det bli för kallt, säger Victor Eriksson.

Högt kilopris

Han och familjeföretaget var en av två odlare – den andre var Jonas Gustavsson i Vejbystrand – som drog upp årets första nypotatis. Totalt hoppas man på cirka 40 kilo från denna första laddning.

– Men i dag blev det fem kilo, säger Victor Eriksson.

Men i pengar blir det desto mer: årets första potatis betingar ett kilopris på inte mindre är 2 000 kronor.

Så mycket klirr i fickan blir det dock inte för odlarna. Intäkterna för den första nypotatisen skänks traditionsenligt bort till välgörande ändamål.

Inte optimalt väder

De knölar som nu skördades sattes den 1 mars. Enligt Victor Eriksson är det lite förvånande att de gick att skörda så pass tidigt.

– Vädret är avgörande, därför är det lite förvånande då vädret har varit emot oss i år. Det har varit lite varmt och när solen ligger på är det inte så bra.

Om du själv är sugen på att vara den som nästa år står och ler in i kamerorna med årets första nypotatis i nyporna är det främsta tipset att bo på Bjärehalvön. Men visst finns det andra knep.

Ett stalltips från Victor Eriksson gäller vilket sort potatis man petar ner i jorden.

– Det gäller at välja en tidig sort. Vi sätter alltid Swift, det är den som gäller för den första skörden.