Första ljuset är tänt – på Öresundsbron

Därför firar vi advent
Så här fint blir det i soluppgången när ljusen är tända. De är tända varje natt fram till 9 på morgonen.
Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron / Øresundsbron
I år kommer även nödbelysningen tändas för att sprida extra mycket julstämning.
Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild / Öresundsbron

Söndagen innebär första advent, och det har sedan tre år tillbaka inneburit att världens kanske största adventsljusstake tänds – Öresundsbron.

– Vi gör det för att sprida lite ljus och julstämning, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig för Öresundsbron.

Det är tredje året som Öresundsbrons pyloner, pelare, görs om till en gigantisk adventsljusstake med en höjd på över 200 meter.

Under söndagen, tänds första ”ljuset” klockan 15 för att sedan lysa hela nätterna mellan klockan 15 på kvällen och 9 på morgongen. Sedan kommer ytterligare ett ljus tändas varje söndag – ända fram till jul.

– Vi känner att det här är ett bra tillfälle att utnyttja pylonernas höjd och sprida lite ljus och julstämning för hela regionen, säger John Alexander Sahlin.

Som ett litet ljus i en väldigt stor stake lyser pylonen upp.
Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron

Ljusen hålls sedan tända fram till nyårsafton. I år kommer även lamporna i den långa kedjan nödbelysning, bestående av 1800 lampor, tändas på järnvägsdäck. Allt för att göra juletiden extra festligt. 

– Det är en extra grej i år att vi tänder upp även det, för att skapa lite extra julstämning, säger John Alexander Sahlin.

Tänds via SMS

Det tar två dagar för två medarbetare att montera brobelysningen.
Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN / JOHN ALEXANDER SAHLIN

Pylonerna tänds otroligt nog via sms. Via sms-koder kan brons trafikcentral styra lamporna och varje pylon har ett eget telefonnummer. Ljuset från lamporna riktas neråt för att inte störa flygtrafiken till och från Kastrup.

– Vi upplever det som att många kunder och folk som bor omkring tycker det är kul att se det här om kvällarna och när de vaknar. Både som kunder och invånare i regionen tror jag folk uppskattar det här, säger John Alexander Sahlin.

Arbetet att montera den spektakulära julbelysningen tar två medarbetare cirka två arbetsdagar att göra. Varje pylon har 14 stycken stora lampor på toppen.

Ledlamporna är gjorda för vit-blå belysning och därför har glaset målats gul-orange för att ge ett mer glödande, varmt sken.

Dessutom sätter Öresundsbron ut lysande julgranar i betalstationen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!