Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eva är första kvinnan som får ta plats i tornet

Torvväktaren håller till högst uppe i Mariakyrkan i Ystad.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Eva Milberg är den första kvinnliga tornväktaren i Ystad.Foto: Privat
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ystad har fått sin första kvinnliga tornväktare.

Det tog 272 år.

Varje kvart mellan 21.15 till 01.00 tutar tornväktaren Eva Milberg nu i sin lur åt alla väderstreck i Ystad.

– Det är ett så traditionsbevarande jobb, och det känns väldigt väldigt roligt att jag fått möjligheten att göra det, säger hon till Sveriges radio.

Att vara tornväktare Ystad är ett traditionstyngt ämbete. Tornväktarens uppgift var helt enkelt att nattetid vaka över staden och hålla utkik efter bränder. För att medborgarna skulle vara förvissade om att tornväktaren inte sov på sin post skulle han tuta i sin lur varje kvart.

Men allteftersom tekniken förenklat brandskyddet har väl vikten av den rent faktiska övervakningsfunktionen minskat – men tornväktaren finns kvar i Ystad.

Men platsen i tornet uppför 108 trappsteg i Mariakyrkan i centrala Ystad har hittills varit tingad för väktare av manligt kön.

Men efter 272 år har det nu blivit dags för den första kvinnliga väktaren att ta plats i tornet då ansvaret för att tuta i kopparluren har landat på Eva Milberg axlar.

– Man ska kunna blåsa och ha starka lungor. Och en vilja att stå här uppe och göra det här på kvällarna, säger hon till Sveriges radio.

Och uppdraget passar henne fint. Inte minst för att det går att kombinera med ett av hennes fritidsintressen. 

Eva Milberg spelar nämligen trumpet i en orkester.

– Övar på min trumpet, jag är trumpetare i Hemvärnets musikkår här i Ystad. Så det är väldigt bra att stå här och öva. Och ingen hör, om jag inte öppnar fönstren förstås. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!