Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första konkreta spåret efter mördade Emilie, 17

17-åriga Emilie Meng försvann från danska Korsør den 10 juli förra året och hittades på julafton mördad i ett vattenfyllt grustag. Foto: PRIVAT
På bilderna från övervakningskameran inne på Korsørs station syns en bil på p-platsen utanför. Den har först nu kunnat identifieras. Foto: Polisen
Bilen har kört i väg från p-platsen framför Korsørs station och svängt ut på Storebæltsvej precis vid den tidpunkt då Emilie försvann. Foto: Polisen
Bilen ska vara av den här typen – en vit Hyundai i30 halvkombi av årsmodell 2011–2016. Foto: Polisen
Spaningsledaren Søren Ravn-Nielsen understryker att ingen kan veta om bilen kördes av gärningsmannen eller någon annan, helt oskyldig person. Foto: Polisen

En vit Hyundai i30 som syns under några flyktiga sekunder och sedan försvinner. Det är det första konkreta spåret i jakten på 17-åriga Emilie Mengs mördare.

Polisen vädjar nu om hjälp att hitta bilföraren.

– Vi vet inte om det är gärningsmannen. Men det kan vara ett viktigt vittne, säger spaningsledaren Søren Ravn-Nielsen till Kvällsposten.

Efter en sen utekväll sa Emilie Meng hejdå till sina kompisar på Korsørs järnvägsstation vid 04-tiden på morgonen den 10 juli förra året – och försvann spårlöst.

På julafton hittades 17-åringens döda kropp i ett vattenfyllt gammalt grustag i Borup, 65 kilometer därifrån. Från den dagen har en intensiv och mycket uppmärksammad mördarjakt pågått.

Polisen har inte velat säga något om dödsorsaken, och gör det fortfarande inte. Det har framgått att kroppen legat länge i vattnet.

– Vi ger inga upplysningar om de rättsmedicinska resultaten. Det är bara gärningsmannen och polisen som ska veta vad som hänt, säger Søren Ravn-Nielsen.

Ett första genombrott

På tisdagen meddelade Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi för första gången officiellt att de hade haft framgång i spaningsarbetet.

På en övervakningsvideo inifrån stationen har en liten bit av parkeringsplatsen utanför kommit med. Och under loppet av några sekunder syns hur en bil kör ut från p-platsen, bort mot Storebæltsvej och ut ur bild.

Detta sker exakt klockan 04.07 den 10 juli 2016. Det går inte att se hur många personer som finns i bilen. Ursprungligen var bildkvalitén så jämmerlig att det inte ens gick att urskilja vad det var för ett bilmärke.

Filmen skickades därför till experter utomlands – och de har nu efter flera månader kommit tillbaka med ett svar. Bilen är med stor sannolikhet en Hyundai i30 av årsmodell 2011–2016, en vit halvkombi.

Söker kontakt med föraren

– Vi vill väldigt gärna få kontakt med personer som vet något om den här bilen eller som själva befann sig i närheten av Korsørs station mellan 03.30 och 04.30, säger spaningsledaren Søren Ravn-Nielsen.

– Vi vet inte om detta är gärningsmannens bil eller om det är en tillfällighet att den är där. Men vi vet att detta är en person som inte har gett sig till känna trots våra vädjanden om att få kontakt med alla som funnits på platsen vid den här tidpunkten.

Spaningsledaren understryker att människor kan ha en hel massa skäl att inte vilja berätta var de har befunnit sig vid en viss tidpunkt – utan att de för den skull behöver bli misstänkta för brott.

Måste höra av sig

Bilisten skulle till exempel kunna vara en man som hade parkerat vid stationen med någon annan än sin fru.

– Det kan vara en person som inte skulle ha varit där, ja. Men han eller hon måste ändå höra av sig till oss. Vi berättar inte det vidare, säger Søren Ravn-Nielsen.

– Den här personen kan ha gjort viktiga iakttagelser.

Han kallar filmbilderna på bilen för "ett litet, men viktigt hörn av hela utredningen".

– Det pågår mycket annat också. Detta är ett väldigt stort och omfattande spaningsarbete som pågår hela tiden. Vi sätter in mycket stora resurser.

Identifierar mobiltelefoner

Bland annat har polisen mycket arbete med att identifiera alla mobiltelefoner som kopplats upp mot kommunikationsmaster i närheten av Korsørs station den aktuella natten.

De ska sedan jämföras med mobiler som registrerats vid Borup, där den mördade 17-åringens kropp hittades.

– Det kommer hela tiden nya upplysningar som vi måste jämföra mot det material vi har. Får vi en identitet på bilföraren så ska den också tas in i materialet. Det är ett arbete som inte tar slut, säger Søren Ravn-Nielsen.

– Det här ärendet får mycket uppmärksamhet i Danmark, det har mycket hög prioritet för oss att nå en lösning.

 

Ett år av saknad

SÖNDAG 10 JULI: Klockan 04 anländer Emilie Meng och två väninnor med tåget från Slagelse till Korsør Station. Emilie bestämmer sig för att gå den sista biten hem. 

LÖRDAG 16 JULI: I tio timmar söker frivilliga med hund efter den försvunna flickan. Mellan 20 och 25 hundförare deltar. 

TORSDAG 21 JULI: Familjen utlyser en belöning på 40 000 danska kronor till den som kan lämna ett tips som gör att Emilie hittas levande. 

SÖNDAG 31 JULI: Emilie Meng skulle ha fyllt 18 år. 

SÖNDAG 7 AUGUSTI: Efterlysningsplakat hängs upp i Sverige och Tyskland. 

ONSDAG 31 AUGUSTI: Polisen genomför sök i ett koloniområde i närheten av Korsør station. Polisen tar arkeologer till hjälp i sökandet.

LÖRDAG 24 DECEMBER: En person som rastar sin hund vid Borup väster om Köpenhamn hittar en kropp i vattnet i ett våtmarksområde. Polisen spärrar av området och inleder teknisk undersökning.

SÖNDAG 25 DECEMBER: Rättsläkare konstaterar att kroppen med säkerhet är kvarlevorna efter Emilie Meng.

TORSDAG 19 JANUARI: Familjen får äntligen begrava sin dotter och ta farväl.

SÖNDAG 19 MARS: Familjen lämnar ut fler bilder på Emilie. "Mördaren finns fortfarande där ute", står det på en ny affisch.

TISDAG 20 JUNI: Ett första genombrott, lyckas identifiera en mystisk bil som syns på övervakningsbilder. Vädjar om hjälp att hitta föraren.