Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Första grönbetet – se kossornas glädjerus

Tussilagon är för många ett säkert vårtecken – kosläppet ett annat.

Inför ögonen på tusentals åskådare släpptes ett hundratal djur i Svalöv ut på det första grönbetet för året.

– Det är så mycket glädje och korna blir verkligen helt tokiga när de kommer ut på bete, säger djurskötaren Sofia Jönsson.

Fint och varmt väder, grönt gräs och förstås en mängd förväntansfulla besökare.

Klockan tio på onsdagsförmiddagen var det dags för det årliga kosläppet på Svalöfs gymnasium.

Djurskötaren Sofia Jönsson, som också arbetar som instruktör på skolan, säger att förutsättningarna knappast kunnat vara bättre.

– Det var verkligen ett lyckat kosläpp med fint väder och mycket folk. Korna var jätteexalterade så allting gick jättebra, säger hon.

Enligt Karin Stiernblad, kommunikatör vid Svalöfs gymnasium, var årets kosläpp det tionde i ordningen. Hon uppskattar att över 3000 barn och vuxna kommit till Svalöv för att vara med.

– Det har kommit busslaster från Malmö, Lund, Landskorna, Helsingborg, Ven med förskolor och skolor och mormor och morfar och farmor och farfar, säger hon.

Hundratal djur

Totalt var det 65 kor och 35 ungdjur som fick sträcka på benen efter en vinter inomhus. Många av gymnasiets elever har varit engagerade i arrangemanget, men även dem som egentligen skulle ha haft lektion var välkomna att vara med vid själva kosläppet.

– När jag själv gick skola här var detta verkligen en av de roligare dagarna på året. Hela dagen stannar liksom upp när det blir kosläpp, säger Sofia Jönsson.

Förutom själva kosläppet har besökarna även fått möjlighet att se sig om på skolan, se skolans andra djur med allt från ormar till kaniner eller kanske bara hoppa i halmen. Andra passade på att ta sig en picknick i det gröna gräset.

– Många gör detta till årets utflykt. Eftersom många har kommit allt längre ifrån det här med reproduktionsdjur och kommit mer och mer ifrån landsbygden, så då tar man ett tillfälle att komma närmare, säger Karin Stiernblad.

Sofia Jönsson, djurskötare och instruktör på Svalövs gymnasium, var en av alla som var vid dagens kosläpp. "Detta är en av årets höjdpunkter", säger hon.
Foto: Erland Vinberg
Hundratusentals svenskar besöker något av alla de kosläpp som genomförs vid den här tiden på året. Under onsadgen var det dags för korna i Svalöv att få komma ut på grönbete.
Foto: Erland Vinberg
Efter en vinter inomhus fanns det myclet spring i benen.
Foto: Erland Vinberg
Foto: Erland Vinberg

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!