Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bekräftat omikron-fall i Skåne – rest från Afrika

Bengt Wittesjö menar att Blekinges smittspridning är över medel i Sverige.
Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
ARKIVBILD. Vårdpersonal testar en patient för coronaviruset på en drive-in-mottagning.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett första fall av den nya virusvarianten omikron har bekräftats i Sverige. 

Fallet har upptäckts i region Skåne, bekräftar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande under måndagen. 

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt har två misstänkta omikron-fall rapporterats in från Region Jönköping.

Den nya varianten av coronaviruset, omikron, har nu upptäckts i Sverige. Det första fallet gäller en person i region Skåne som tog ett covidtest för drygt en vecka sedan. 

Personen ska dessförinnan ha varit på resa i Sydafrika, där virusvarianten först hittades.

– Det här fallet upptäcktes i vår vanliga övervakning av virusvarianter. Det innebär bland annat alla positiva fall som har koppling till utlandsresor skickas för sekvensering för att fastställa vad det rör sig om för variant, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Även Folkhälsomyndigheten bekräftar fyndet. Generaldirektören Karin Tegmark Wisell menar att det var väntat.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap. Åtgärderna för resenärer från södra Afrika är skärpta sedan i fredags och utvecklingen följs nu noga genom intensifierad övervakning i enlighet med WHO:s och ECDC:s rekommendationer, säger hon i ett pressmeddelande.

Två misstänkta fall i Jönköping

Under måndagen har Region Jönköping samtidigt larmat om två misstänkta omikron-fall. Det handlar om två personer som insjuknat efter att ha rest i Sydafrika, rapporterar Dagens Nyheter. 

Personerna har testats för covid-19 och proverna har skickats till Folkhälsomyndighetens laboratorium för sekvensering.

– Precis som vanligt har de blivit tillsagda att hålla sig hemma. Egentligen är det inga andra regler, men vi håller extra koll på att smittspårningen genomförs noggrant, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköping, till DN.

Ny rekommendation

Omikron har lett flera länder till att vidta nya smittoåtgärder – så även Sverige. 

Sedan i fredags rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som reser till Sverige från södra Afrika ska covidtesta sig vid ankomst. Man ska även ta ett ytterligare test efter fem dagar, och stanna hemma i sju dagar efter inresan.

Sedan tidigare råder även inreseförbud från länder i södra Afrika.

Flera länder har rapporterat fall av den nya virusvarianten, däribland Israel och Australien. I Europa hittades det första fallet i Belgien under fredagen. Därefter har fall rapporterats in från Storbritannien, Tyskland, Italien, Tjeckien, Nederländerna, Danmark – och nu också Sverige.

Se mer

Virusforskaren Ali Harandi om omikron.