Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försökte köra över flera gående i Lund – döms

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Mannen greps i centrala Lund efter att under en längre tidsrymd försökt köra på personer. Ingen skadades dock. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det var mitt i Lund – på nyårsdagen – som mannens vansinneskörning ägde rum. Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX NORWAY

Mannen stal en bil i Malmö – och försökte sedan köra på flera gående och cyklister i centrala Lund.

Nu döms mannen för bland annat grovt olaga hot.

Mannen, en 20-åring från Afghanistan, åtalades för försök till mord alternativt försök till grov misshandel eller i sista hand grovt olaga hot och framkallande av fara för annan i Lund på nyårsdagen.

Det var på nyårsdagen som han först stal en bil i Malmö och sedan tog sig till Lund, där han försökte köra över flera gångtrafikanter och cyklister. Sos Alarm fick in ett flertal samtal om hur mannen attackerat flera personer i centrala Lund.

Ingen person skadades vid tillfället.

20-åringen ska utvisas

På måndagen faller domen. Mannen döms inte för försök till mord, utan enbart för tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt olaga hot och framkallande av fara för annan.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård och utvisning.

Tingsrätten menar i sin dom att det inte gått att bevisa att mannen kunnat döda någon, bland annat för att han körde sakta och väjde undan under körningen.

”Tingsrätten har även beaktat den utredning som åklagaren åberopat från Trafikverket avseende fotgängares risker vid påkörning av bil vid lägre hastigheter. Däremot har tingsrätten kommit fram till att det förelegat en konkret fara för att samtliga målsägandena skulle kunnat drabbas av allvarlig skada om brotten hade fullbordats”, skriver Lunds tingsrätt i en kommentar till måndagens dom.

Mannen döms för olaga hot

20-åringen har sagt att han hörde röster, och att det var dessa som uppmanade honom att köra på personer. Tingsrätten konstaterar att detta skulle kunna ses som uppsåt att döda – men säger samtidigt att eftersom mannen körde runt så pass länge i en innerstad med en mängd fotgängare som befanns sig utom hus, och ändå inte skadade något, då visar det på att mannen inte haft sådant uppsåt.

”Däremot har gärningsmannens agerande upplevts som oerhört hotfullt av de personer som blivit utsatta och detta är något som gärningsmannen måste ha varit medveten om och det är tingsrättens bedömning att detta också varit syftet med hans handlande”, konstaterar tingsrätten.

Därför döms mannen för grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. Målsägande ska få skadestånd och mannen kommer att utvisas.