Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Vaccinerade får ett ”covid-19-pass”

Flygbolagets plan: Införa vaccin-krav.
Många tror att vaccineringen kommer komma i gång under början av 2021.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Danmark vill många införa ett så kallat covid-pass som ska visa att man antingen är vaccinerad eller har testat negativt nyligen. 

Med ett covid-pass ska man kunna flyga, åka kollektivt, samt besöka konserter och fotbollsmatcher. 

– På det här sättet kan vi komma ifrån ett system med restriktioner och öppna upp samhället igen, säger Michael Svane, som är vd för Dansk industri. 

Under de senaste dagarna har uppgifter spridits om att flygbolag framöver bara kommer godkänna resenärer som kan visa upp att de är vaccinerade. 

I Danmark höjs nu röster för att ett så kallat covid-pass ska införas.

Med ett sådant är det tänkt att man ska kunna flyga, åka kollektivt, samt besöka konserter och fotbollsmatcher. 

Motiveringen? Det kan skapa trygghet, öppna upp samhällen snabbare och få fler att vaccinera sig, menar förespråkarna. 

Det kan bli obligatoriskt att visa upp ett corona-pass i Danmark om man ska få flyga.
Foto: ©Travelling Light

En av fem skeptisk mot vaccin

Århus universitet genomförde nyligen en mätning som visade att det var femte dansk är skeptisk till att vaccinera sig mot covid-19. Ett covid-pass kan, enligt professor Michael Bang Pedersen, som är en av forskarna bakom undersökningen, fungera som en morot för framför allt unga människor att vaccinera sig. 

– De unga och friska är inte så bekymrade av smittan eftersom de löper lägre risk att drabbas av ett allvarligt sjukdomsförlopp, men samtidigt har de många fler kontakter. Med ett covid-pass kan man säga till unga att om de låter sig vaccineras för samhällets skull får de i gengäld tillgång till nöjen som de har saknat, säger han till Jyllandsposten. 

Flera organisationer inom industri, underhållning och idrott ställer sig nu bakom förslaget. Även flera partier är positiva. De Konservative kallar det för ”en lysande idé”, enligt Jylllandsposten.

Redan i dag finns en variant av covid-19-passet i Danmark, man kan ladda ner det om man har lämnat ett negativt prov och sen räknas man som smittfri i sju dagar.

TV: Fler nyheter om coronaviruset

Kritik mot demensboende efter coronautbrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!