Förslaget: Slopa gratis skolmat för elever

Från och med nästa år kommer gymnasieungdomar i Staffanstorp att få betala delar av skolamten. Arkivbild.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Stopp för gratis skolmat till gymnasieungdomar? Så kan det bli i Staffanstorp.

Förslaget som lagts fram av Moderaterna och Sverigedemokraternas har nu gått igenom i kommunstyrelsen, skriver Sydsvenskan.

I budgetförslaget för Staffanstorps kommun nästa år presenteras flera satsningar. Ramarna för flera av kommunens nämnder kommer att utökas. 

I takt med att det blir allt mer populärt att bo i Staffanstorps kommun väntas även behovet av skola och omsorg att öka.

Ett förslag som har lagts fram i budgeten är satsningar på fritidsgårdsverksamhet för ungdomar flera vardagskvällar och alla helgkvällar.  

Skolmaten inte gratis

Samtidigt som det görs satsningar kommer kommunen också att behöva göra besparingar vilket i det här fallet kommer att påverka Staffanstorps gymnasieungdomar. 

Från och med nästa år kan alla som går gymnasiet i Staffanstorp komma att få betala trettio procent av skolmaten ur egen ficka. 

I dag är skolmaten gratis men från och med nästa år kan varje elev behöva betala nio kronor per dag vilket resulterar i en terminsavgift på 750 kronor per gymnasieelev. 

Möter kritik

Såväl facket som Socialdemokraterna, som är det enda partiet i opposition i kommunen, är kritiska till det nya förslaget. Enligt Pierre Sjöström (S) kan det gå ut över undervisningen för dem som har det sämre ekonomiskt. Rickard Olsson (SD) svarar med att hänvisa till att om en familj har det sämre ekonomiskt alltid har möjlighet att söka ekonomiskt bistånd. 

Facket uppger att de inte fått tillräckligt med insyn för att kunna tycka till om budgeten. 

”Kritiken inte befogad”

– Det går inte att ta ställning till när vi inte får svar på frågor som ”vad ska de här pengarna räcka till?”, säger Eva Kåhrström, som är ombudsman på Lärarnas riksförbund, till Sydsvenskan. 

Richard Olsson håller inte med.

– Underlaget är fullgott. Jag tycker inte att kritiken är befogad, säger han till tidningen.

Nu ska budgeten upp för ett beslut i kommunfullmäktige. Där kommer Socialdemokraterna och eventuellt andra oppositionspartierna att lägga fram ett eget budgetförslag.

Ladda ner Kvällspostens app!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!