Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget om Limhamns utbrytning ska utredas

Dagens toppnyheter – inrikes
Enligt ett medborgarförslag bör Limhamn bli en egen kommun. Bilden är från småbåtshamnen i Limhamn under stormen Sven 2013.Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Förslaget om att göra Malmöstadsdelen Limhamn till en egen kommun ser ut att stanna just på förslagsbordet.

En utbrytning skulle splittra Malmö snarare än ena, anser kommunalrådet Roko Kursar (L).

– Min mening är att det varken är önskvärt eller möjligt, säger han till Aftonbladet.

Förslaget kom till väders i det så kallade medborgarinitiativet när en boende i Malmö i mitten av oktober föreslog att Limhamn skulle göras till egen kommun. Förlagsställaren tar spjärn i den kraftiga befolkningsökningen i Limhamn-Bunkeflo och att stadsdelen redan har ett eget namn.

Roko Kursar (L) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRYÅN

Flera personer höll med och fler än 150 personer har skrivit på, därför har förslaget nu skickats till kommunstyrelsen för att politikerna ska fatta beslut.

Roko Kursar (L) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Malmö. Han säger till Aftonbladet att han och övriga styrande ska ta alla medborgarförslag på allvar.

– Det är en del av demokratin att vi tar det på allvar och i beaktande innan vi landar i vad vi tycker om det. Det gäller samtliga förslag från våra medborgare.

Han anser dock att Limhamn kommun skulle innebära en splittring.

Roko Kursar (L)Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

– Limhamn är en viktig del av Malmö och så ska det förbli, är min inställning, säger Roko Kursar som hellre skulle kommunsammanslagningar i framtiden.

Nu ska förslaget tas upp av kommunstyrelsens arbetsutskott som består av Roko Kursar, Torbjörn Tegnhammar (M) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Han tror inte att de övriga i arbetsutskottet kommer att rösta annorlunda.

Alla medborgarförslag som får minst 100 underskrifter skickas vidare till den aktuella nämnden för vidare behandling.

App