Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslaget om gratis mensskydd får nej

Fria mensskydd för alla tjejer i skolan i Mönsterås kan kosta 200 000 kronor varje år. Kommunen säger nej till förslaget. OBS Genrebild

Mönsteråspolitikern Åsa Ottosson (M) föreslog att alla flickor skulle få gratis mensskydd i skolan.

Det skulle kunna kosta 200 000 om året.

I sin motion skrev Åsa Ottosson att alla flickors rättigheter ska värnas och att de ska stöttas på så många sätt man kan.

Hon argumenterade bland annat för att svag ekonomi hos utsatta familjer kan göra att flickors tillgång till mensskydd kraftigt begränsas och att det kan leda till problem i skolan.

Åsa Ottosson (M) i Mönsterås.
Foto: Moderaterna / Privat

”Ju yngre man är desto svårare kan det vara att hitta både förtroende hos andra och även pengar att köpa bindor och tamponger för. I många familjer finns inte ekonomin att köpa mensskydd för, alltså blir närvaron i skolan lidande eftersom flickorna stannar hemma eller får svårt att delta på gymnastiken eller badet”, skrev hon då.

200 000 för fria mensskydd

Efter att motionen lämnats in utreddes frågan av skolchefen Magnus Sjöstedt, skriver Östran.

Enligt hans utredning skulle kostnaden för fria mensskydd hamna på omkring 200 000 kronor per år, om alla tog del av det.

Kommunledningen har nu beslutat att säga nej till Åsa Ottossons motion. Bland annat eftersom det redan i dag finns tillgång till fria mensskydd. Till exempel har samtliga skolsköterskor möjlighet att dela ut mensskydd, skriver Östra Småland.

Förpackningar med skydd har även placerats i lärarrum för att finnas tillgängligt om sköterskan inte är på plats.

Att ha mensskydden tillgängliga på skolans toaletter skulle inte funka, konstaterar kommunen. Eleverna skulle förmodligen leka med dem. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Att förvara mensskydd enkelt åtkomligt på skolornas toaletter ses som uteslutet.

”Tyvärr går det inte att ha bindor och tamponger på toaletterna på grund av att de förstörs, man leker med dem helt enkelt”, skriver skolchefen i det yttrande som kommunledningen grundar sitt beslut på enligt Östran.