Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Nytt kort för ungdomar: ”Underlättar”

Foto: © Bildbyrån

Region Kalmar vill nu att länets ungdomar ska få åka kollektivtrafik betydligt billigare.

Enligt ett nytt förslag ska skolelever få resa obehindrat utanför skoltid.

Det är Sveriges Radio Kalmar som rapporterar om Region Kalmars senaste förslag, som ska underlätta för skolungdomar.

Förslaget går ut på att ett så kallade fritidskortet ska införas nästa år. Om förslaget går igenom kommer samtliga elever i Kalmar län kunna resa obehindrat med regionens bussar.

Kortet kommer att gälla utanför skoltid, på helger, helgdagar och under loven. 

– Tanken är att underlätta för barn och unga att ta sig till träning, fritidsaktiviteter och kompisar. Dessutom tidigt vänja ungdomar vid att resa kollektivt, säger socialdemokraten Peter Wretlund, ordförande för kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande

Enligt Sveriges Radio Kalmar berörs 38 000 barn och ungdomar av förslaget. 

Ungdomsbusskortet är ett fristående kort och står inte i konflikt med ”terminskortet”. Till skillnad mot skolornas terminskort behövs ingen ansökan för att få ta del av förmånen. 

Men än så länge är det bara ett förslag. Region Kalmar väntas ta beslut i frågan den 19 november. Kortet kommer att kosta 1200 kronor per termin. 

– Tanken är att underlätta för barn och unga att ta sig till träning, fritidsaktiviteter och kompisar. Dessutom vill vi på det här sättet få ungdomar att tidigt vänja sig vid att resa kollektivt, säger Peter Wretlund (S), kollektivtrafiknämndens ordförande, till Östra Småland.