Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Låt personal själva ta över sjukhusen

Tre inrikesnyheter från dagen.
Förslaget ska först läggas fram i personalnämnden i mars.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lasarettet i Trelleborg har tagits upp som exempel.Foto: JENS CHRISTIAN

Alliansens regionstyre i Skåne vill att sjukvårdspersonal ska kunna ta över sjukhus och vårdcentraler och driva det själva.

Men nu sätter sig facket på tvären, skriver Sydsvenskan.

Från början var det ett vallöfte från Moderaterna, som nu har utvecklats till ett alliansförslag som ska läggas fram i personalnämnden i början av mars. Efter det kan förslaget gå vidare till regionstyrelse och fullmäktige. 

Förslaget handlar alltså om att man vill att personalen på vårdcentraler, avdelningar, mottagningar – till och med sjukhus, ska kunna ta över vårdinrättningen så det blir personaldrivet. 

– Kanske skulle den första personaldrivna enheten kunna vara i gång redan i slutet på detta året, säger Carina Wutzler, M, vice ordförande i personalnämnden, till Sydsvenskan.

Som argument tar man upp att det skulle kunna öka engagemanget och tillgängligheten och få in ett ekonomiskt långsiktigt tänkande. 

Fackförbunden är kritiska

Bland förslagen var en första personaldriven vårdinrättning skulle kunna drivas har Ängelholm, Trelleborg och Landskrona tagits upp. Hittills har dock ingen personalgrupp visat intresse för förslaget. Och nu har flera fackförbund reagerat på förutsättningar som finns med i förslaget som ska läggas fram. 

Skånes Läkarförbund har bland annat reagerat på att chefen för enheten skulle utses av regiondirektören, då man menar att enheten då ändå kulle bli väldigt styrd uppifrån.  

Fackförbunden Sacorådet och Vision har också reagerat på att enheten skulle placeras under regionstyrelsen i stället för under närmaste sjukhusstyrelse. 

Varken Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna har bestämt sig vad de tycker ifrån, men Socialdemokraterna i Region Skåne är emot förslaget.