Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Låt alla bära mask och scannas för feber

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sverigedemokraterna i Växjö vill att kommunen inför krav på munskydd för alla som rör sig på offentlig plats. De vill även att besökare kontrolleras för feber innan de går in i en butik eller in på sin arbetsplats, vilket Smålandsposten var först att rapportera om. 

I en motion till kommunfullmäktige föreslår SD att alla som rör sig på offentlig plats ska bära munskydd och kroppstemperaturmätas när de går in i en butik.

De föreslår även att alla större arbetsgivare kontrollerar sina anställda för feber innan de går in på arbetsplatsen. 

Visar på ansvarstagande

I motionen skriver partiet att Växjö bör ”visa på ett större ansvarstagande och gå fram som ett föredöme”. De lyfter även fram länder som exempelvis Taiwan, vars låga dödstal kopplas samman med användande av munskydd. 

Folkhälsomyndigheten har dock aldrig gått ut med några rekommendationer om att personer utanför vården ska bära munskydd. 

”Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna”, skriver de på sin hemsida.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!