Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Här bör Malmös nya konstmuseum placeras

TriangelnFoto: Fritz Schibli
Malmö stads kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.Foto: Copyright Peter Kroon 46708975498
Foto: SHUTTERSTOCK

Efter drygt ett år är utredningen klar.

Både tjänstemän och politiker vill ha det nya konstmuseet centralt i Malmö och väljer därför bort Rosengård och Nyhamnen.

Wingårdhs arkitekter har gjort utredningen för Malmö stad där för- och nackdelar med de olika lägena för ett konstmuseum beskrivs. Placeringar i tre områden har utretts. Det rör sig om Triangeln, Rosengård och Nyhamnen, skriver Sydsvenskan.

Utredningen drar slutsatsen att placeringen vid Triangeln ”i dagsläget ger den mest kompletta helhetsupplevelsen”. Fördelarna med Triangeln som listas i utredningen är:

Ligger närmast ett väletablerat och starkt flöde av människor

Har störst potential att nå ut lokalt, regionalt och nationellt

En starkt etablerad plats i staden

Närhet till många kulturella institutioner

”City är det mest optimala läget”

Projektets styrgrupp har efter att ha läst utredningen gjort bedömningen att ”ett cityläge är det som skulle ge mest positiva effekter för att Malmö ska få en attraktiv stadskärna och utvecklas som kulturstad”. Utredningen lyftes häromdagen i kulturnämndens arbetsutskott.

– Vi i utskottet ställer oss bakom att city är det mest optimala läget och att det gynnar flest Malmöbor, säger vice ordförande Amanda Onsberg Brumark (L) till Sydsvenskan.

Nästa vecka ska frågan upp i kulturnämnden. Därefter går frågan vidare till kommunstyrelsen.