Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya M-förslaget i Staffanstorp: Förbjud slöja i skolorna

Christian Sonesson är moderat och kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Pierre Sjöström (S) är oppositionsborgarråd i Staffanstorp och han är kritisk till förslaget.
Foto: JENS CHRISTIAN

Snart kan det vara slut med slöjor i några av Staffanstorps skolor.

Moderaterna i kommunen föreslår nämligen ett slöjförbud från förskolan upp till mellanstadiet.

Men det är oklart om förslaget har lagligt stöd - eller om någon kommer påverkas.

– Jag hoppas detta kan motverka segregeringen, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. 

Staffanstorp är en av flera skånska kommuner där Moderaterna har gått emot sitt parti på det nationella planet och styr ihop med Sverigedemokraterna. 

Så sent som i november lanserade de båda partierna en handlingsplan med flera olika förslag. Däribland ett förbud mot olika badtider för män och kvinnor samt ett förbud mot ritualslaktat kött, halal.

Nu kan även ett slöjförbud vara på gång. 

Bakom förslaget står Moderaterna och redan på onsdag blir det votering i kommunfullmäktige. Eftersom M och SD tillsammans har 23 av 41 mandat väntas förslaget gå igenom. 

– Jag tycker det är olämpligt att barn ska bära huvudduk. Sedan har jag inget emot om vuxna kvinnor bär det om de har valt det själva, säger Christian Sonesson.

En del av integrationsplanen

Om en elev kommer till skolan med niqab, burka eller en annan form av huvudduk är det upp till lärarna att verkställa förbudet, berättar Christian Sonesson. 

– Det är inte konstigare än andra ordningsregler som vi har i skolorna, som kepsförbud eller mobilförbud.

Slöjförbudet ingår i en större integrationsplan som även innehåller flera andra delar.

Efter två år ska Staffanstorp inte längre hjälpa nyanlända med bostäder.

En integrationsplikt införs, som innebär att nyanlända kan drabbas av olika sanktioner om de inte tar del av utbildningar eller praktik. 

– Detta handlar om att nyanlända ska medverka till sin egen integrering genom att göra sig så anställningsbara som möjligt, säger Christian Sonesson. 

För mycket skyldigheter och för lite rättigheter 

Förslaget har inte tagits emot med öppna armar av alla. Socialdemokraten Pierre Sjöström är oppositionsråd i Staffanstorp och han kallar slöjförbudet för ”signalpolitik”.

Han tror inte att ett slöjförbud kommer leda till en bättre och mer effektiv integration.

– Den nya integrationsplanen innehåller väldigt mycket skyldigheter men desto mindre går det igenom vad kommunen kan erbjuda, säger han, och tillägger: 

– Det prickar fel eftersom den största utmaningen för Staffanstorp är bostäderna.

Pierre Sjöström efterlyser en större bostadssatsning i Staffanstorp. Han vill se fler hyresrätter i kommunen, som dessutom är förhållandevis billiga och därmed tillgängliga för såväl nyanlända som unga. 

Oklart om någon påverkas 

På det nationella planet ställer sig Moderaterna inte bakom ett slöjförbud. Det berättar partiets pressekreterare Anna Ståhlgren Nislander för SVT

Det är även oklart om det finns några barn i Staffanstorp som bär slöja och om någon person alls kommer påverkas av det kommande förbudet.

– Jag hoppas inte någon påverkas av det och ibland räcker det att vi tar den här typen av beslut för att folk inte ska göra något, säger Christian Sonesson.

Vet du om det finns lagligt stöd för ett slöjförbud? 

– Kommunen är huvudman för skolan och har ett ansvar för skolan. Sedan tycker jag att det i grund och botten är viktigt att komma ihåg att detta berör om småbarn och inte tonåringar. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!