Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark inför gräns- kontroller mot Sverige

Danmark inför gräns- kontroller mot Sverige
Skjutningar och bombdåd i Danmark som har kopplats till svenska gärningsmän har fått danska politiker att agera.
Foto: Colourbox
Nu införs gränskontroll från Sverige till Danmark, enligt DR.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Skjutningar och bombdåd i Danmark som har kopplats till svenska gärningsmän får nu danska politiker att agera.

Från den 12 november införs gränskontroll mot Sverige.

– Vi ser utvecklingen i Sverige och vill inte att det ska sprida sig till Danmark, säger justitieministern Nick Hækkerup på en pressträff.

2015 infördes gränskontroll från Danmark till Sverige – och nu går grannlandet samma väg. Det beskedet kom under en pressträff med justitieministern Nick Hækkerup från danska Socialdemokraterna på torsdagsmorgonen.

Bakgrunden uppges vara de skjutningar och bombdåd i Danmark som de senaste månaderna har kopplats till svenska gärningsmän.

Bland annat var det en explosion vid Skattestyrelsens lokaler i Köpenhamn och dessutom mördades två unga svenska män utanför Köpenhamn i juni.

– Det var händelser som gjorde intryck på oss allihop. Det är inget som ska bli vardag i Danmark, det är inte det Danmark vi känner, säger justitieministern Nick Hækkerup på en pressträff och fortsätter:

– Vi kan se att en utveckling i Sverige där man har sprängningar som kopplas till organiserad kriminalitet, och vill inte att det ska sprida sig till Danmark. Därför har vi beslutat att införa gränskontrollerna mot Sverige.

Damberg: Välkomnar åtgärder

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar nyheten om gränskontrollerna:

”Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar till TT.

Damberg meddelar att den svenska regeringen också ska agera på flera punkter. Bland annat ska svensk polis ges bättre möjligheter att verka i gränsnära områden, med hjälp av automatisk kamerabevakning av fordon och registreringsskyltar.

”Gränsen ska inte kunna användas som en frizon för kriminella”, skriver inrikesministern.


Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: OLLE SPORRONG
Danmarks justitieminister: ”Oroande utveckling i Sverige”.

Mötts av kritik

Redan i augusti öppnade danska politiker för att gränskontrollerna skulle bli verklighet.

– Det ska inte vara så att man kan resa från Sverige till Danmark och placera dynamit i Köpenhamn, sa statsministern Mette Frederiksen (S) vid en pressträff i mitten på augusti.

Utspelet har tidigare mötts av kritiska reaktioner.

– Det skulle få stora konsekvenser för de tusentals pendlare som varje dag reser över sundet, sa Michael Randropp, talesperson för pendlarklubben Kystbanen, till DR

”Inga problem” för pendlare

Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, försvarade dock gränskontrollerna i en intervju med Kvällsposten i början av året.

– Gränskontroller handlar om att ta hand om sitt land och det tycker vi i Dansk Folkeparti är vår plikt. Det är ingen hemlighet att vi är kritiska mot den extremt olämpliga flyktingpolitik som man har fört i Sverige under lång tid, sa Henriksen i februari.

Men vad säger du till pendlarna som kommer få det tuffare?

– Om det är en svensk som bor i Malmö och arbetar i Köpenhamn så kommer det inte vara några problem att passera gränsen så länge papperna är i ordning. 

Börjar gälla i november

Gränskontrollerna ska komma i gång den 12 november. De kommer att ske punktvis flera gånger om dagen vid alla gränser från Sverige till Danmark.

Stationerna för gränskontrollen kommer att vara vid färjorna till Rønne, Helsingør, Frederikshavn och Grenå, vid Öresundsbron samt vid all tågtrafik mellan länderna.

Det innebär att alla svenskar som reser in i Danmark måste uppvisa pass eller annan id. 

Tätare polissamarbete

Förutom stärkta gränskontroller väntas Hækkerup även presentera ett tätare polissamarbete mellan Danmark och Sverige. Ett nytt center för att bekämpa organiserad och gränsöverskridande brottslighet ska öppnas. Centret kommer att ligga i Köpenhamn.

– Fokus hamnar på den organiserade brottsligheten och se till att den inte korsar gränsen, säger Hækkerup.

Den danska regeringen vill också införa ökad övervakning. Det gäller övervakningskameror, drönare och scanning av registreringsskyltar.

Skjutningar och bombdåd kopplas till Sverige, nu inför gränskontroller mellan Danmark och Sverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!