Foto: Jorgen Hildebrandt
 Foto: Jorgen Hildebrandt

Förslag: Mobbare ska bli utan barnbidrag

Publicerad

Under fredagen presenterade danska oppositionspartiet Venstre ett kontroversiellt förslag.

– Barnbidraget ska dras in för de föräldrar med barn som mobbar, sa partiets politiska talesperson Inger Støjberg som lade fram förslaget, skriver Politiken.

Nu vill det konservativliberala partiet att kraven ska skärpas i Danmark på de föräldrar vars barn mobbar andra barn i dansk grundskola. Venstre föreslår att det för staten ska vara fullt möjligt att dra in barnbidraget hos de föräldrar som inte gjort tillräckligt för att påverka barnets mobbande beteende. Förslaget utgör bara en rad av de förslag ledda av Venstres politiska talesperson Inger Støjberg, som syftar till att minska mobbningen i landet, skriver tidningen Politiken.

– I nuläget kan man redan dra in barnbidraget för de föräldrar som inte lever upp till föräldrarollen. Samma sak ska man kunna göra om föräldrarna har ett barn som mobbar mycket utan att föräldrarna själva vill vara med och lösa problemet, sa Inger Støjberg när hon la fram förslaget enligt Politiken.

Partiet vill driva nationell kampanj

Indraget barnbidrag rör sig om en typ av sanktionsmöjlighet. Partiet vill även utbilda lärare i frågan och genomföra en antimobbningskampanj på alla landets skolor. Till den här tänkta nationella kampanjen hänvisar Venstre till andra skolor som drivit ett starkt engagemang i kampen mot mobbning och som lyckats med att minska mobbningen.

– Vi kommer att kontrollera att skolorna gör tillräckligt mycket för att bekämpa mobbning genom att till exempel ha en offentlig reprimand som jobbar med utmaningarna. Jag tvivlar inte på att rektorerna skulle vara annat är villiga att fokusera på detta, säger Inger Støjberg enligt Politiken.

Var femte elev upplever mobbning

Vidare understryker Inger Støjberg att mobbning kan ge konsekvenser för den enskilt utsatte för resten av livet. I Danmark upplever nästan var femte elev mobbning i fjärde till sjätte klass, skriver Politiken.

Konservativliberala Venstre som är landets största oppositionsparti med 47 mandat, kommer nu att diskutera förslagen kring mobbning med övriga partier, alla förutom det vänsterorienterade partiet Enhedslisten.

Georgina Harris
Georgina Harris

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag