Förslag: Flyktingar får bara behålla klocka och vigselring

Flyktingar som anländer till Danmark ska endast få behålla mobilen, klockan, vigselringen och tretusen kronor i kontanter.
Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
Resten ska enligt ett förslag som nu börjar ta form tas i beslag från asylsökande för att finansiera asylprocessen.
Foto: Frank Augstein

Flyktingar som anländer till Danmark ska endast få behålla mobilen, klockan, vigselringen och tretusen kronor i kontanter.

Resten ska enligt ett förslag som nu börjar ta form tas i beslag från asylsökande för att finansiera asylprocessen.

Det är den danska tidningen Politiken som tagit del av  dokument som visar hur utlännings- och integrationsministeriet kommer tolka formuleringarna i den stora politiska migratiosuppgörelsen som blev klar i måndags.

Dokumenten visar hur mycket en flykting ska få behålla och hur mycket myndigheterna egentligen ska få beslagta, skriver P3 Direkt.

Utöver mobil, klocka och kontanter upp till 3000 danska kronor kommer asylsökande endast att få behålla värdesaker som anses personliga, som till exempel en vigselring.

Eventuella resterande värdesaker ska enligt förslaget konfiskeras och säljas. Behållningen tas som betalning för den asylsökandes uppehälle under asylprocessen.

Går hårdare fram

– Förslaget kommer bara gälla dem som kommer bärande på en väska full av diamanter och söker skydd i Danmark, sa justitieminister Sören Pind från det borgerliga regeringspartiet Venstre till Danmarks Radio nyligen.

Men det nya förslaget visar alltså att Danmark är beredd att gå betydlugt hårdare fram än vad som varit känt tidigare.

– Det inte är rimligt att skattebetalarna i Danmark ska betala uppehälle för asylansökande som bär med sig förmögenheter, menar Konservatives migrationstalesman Naser Khader.

PR Direkt skriver att uppgörelsen har brett stöd i danska Folketinget och Socialdemokraternas Nicolai Wammen försvarar reglerna med att nästan 200 personer söker asyl i Danmark varje dag och att extraordinära situationer kräver extraordinära åtgärder.

20 000 asylsökande

Danmark väntas i år ta emot 20 000 asylsökande, dert kan jämföras med den prognos på 190 000  personer som Mirgationsverket lämnat. Fram till den 24 november i år hade 140 000 asylsökande kommit till Sverige.

I Danmark talar och regeringen öppet om att man hoppas den nya politiken ska sända signaler om att Danmark inte är något bra land att söka asyl i.

– Att ha poliser som rotar i folks fickor och kränger andras grejor på nätet, är en dålig signal att sända, menar en kritisk Jacob Mark, ordförande i Socialistisk Folkeparti som står utanför uppgörelsen, till Politiken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!