Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förskolor förbjuder foto under luciatåg

Foto: Larseric Linden

Luciatåg är ofta synonymt med kameror och bilder på stolta barn med luciakronor och stjärngossestrut.

På flera skolor och förskolor runtom i landet uppmanas föräldrarna nu till försiktighet.

– Vi har barn med skyddade identiteter ute på våra förskolor. De får ju absolut inte hamna på bilder som kan spridas på sociala medier, säger Agneta Ödmark, förskolechef på Kärleken i Halmstad, till P4 Halland.

Traditionens makt är stark. Kamerorna har inte funnits med lika länge som själva luciatågen men på senare år har de kommit att bli ett inslag lika givet som lussebullar och stearinljus.

I takt med att sociala medier slagit igenom har också spridningen av bilderna ökat och det är därför föräldrar nu uppmanas att tänka till en extra gång innan publicering.

– Vi uppmanar dem att bara ta kort på sitt eget barn. Det är en vädjan till föräldrarna. Vi kan ju inte ta kamerorna ur händerna på föräldrarna. Om man vill ta kort på andra barn kan man fråga det barnet och det barnets föräldrar, säger Kärlekens förskolechef Agneta Ödmark till P4 Halland.

För barnens egen säkerhet

På flera håll i landet resoneras det på samma sätt.

Kalmar kommun har sedan förra året en publiceringspolicy som säger att vårdnadshavare får fotografera om de följer anvisningen om att det egna barnet fastnar på bilden.

– Policyn gäller alla kommunala enheter och det vi måste säkerställa är att barn som inte kan vara med på bild inte heller hamnar där. Det blir väldigt fel om de här barnen inte kan vara med på skolavslutningar och luciatåg, säger barn- och ungdomsförvaltningens förvaltningschef Mats Linde till Barometern.

"Vill inte vara poliser"

På alla skolor i Örnsköldsvik och på en förskola i Luleå har totalt fotoförbud införts. Så långt vill man inte gå i Kalmar.

– Vi vill inte vara poliser och vi kan heller inte kontrollera hur reglerna efterlevs. Men vi vill att föräldrarna ska vara medvetna om vad det handlar om, säger Mats Linde till Barometern och berättar att fotorekommendationerna möts av viss skepsis från en del föräldrar.

– Ja, vid vissa tillfällen har det kommit reaktioner om att upplevs som stelbent och storebrorsaktigt. När det är till exempel luciatåg och det är massor med barn och föräldrar med mobiltelefoner i högsta hugg så finns det de som tycker det är lite fånigt. Men vi vill att de ska tänka på vad de publicerar.

Flera skolor inför fotorestriktioner under luciatågen, bland annat för att inte föräldrar ska lägga upp bilder på andras barn på sociala medier. Vad tycker du om det?