Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förskolepersonal slog bort hand på klösande barn – får varning

Medarbetaren på förskolan får en skriftlig varning. Foto: Jakob Kjelldén
När en medarbetare inom förskolan såg hur ett barn knep och klöste ett annat barn i ansikte slog hon bort handen på barnet. Foto: DONGFOCUS.COM

När en medarbetare inom förskolan såg hur ett barn knep och klöste ett annat barn i ansikte slog hon bort handen på barnet. 

Nu har hon fått en skriftlig varning från kommunen. 

Enligt varningen var det "ett oacceptabelt handlande gentemot barnet". 

Händelsen utspelade sig i slutet av november på en förskola i Hässleholms kommun. Plötslig knep och klöste ett av barnen ett annat barn i ansiktet. En av förskolans medarbetare såg detta och slog då undan handen på det barnet som angrep det andra. 

I kommunens utredning står det att medarbetaren sedan "tröstade det barn som blivit klöst samt det barn som knep". Men händelsen noterades av en förälder som kontaktade förskolechefen och berättade om medarbetarens agerande. 

”Stress i situationen”

Barn- och utbildningsförvaltningen konstaterar att kvinnan i personalen handlat i ett icke lågaffektivt bemötande, på grund av stress i situationen

"Utifrån samtal med de berörda har de en samlad bild av händelsen, det som skiljer är hur kraftfull handlingen har varit. Min bedömning är att handlingen är av den art att den inte ska upprepas", står det i utredningen. 

”Oacceptabelt handlande”

Nu har medarbetaren fått en skriftlig varning. Anledning är "oacceptabelt handlande gentemot ett barn i förskolegrupp". Arbetsgivaren vill, enligt den skriftliga varningen, markera att beteendet inte är acceptabelt och att det enligt Lagen om anställningsskydd kan göra grund för uppsägning. 

– Gränsen för ingripande måste alltid bedömas utifrån det enskilda händelseförloppet, säger förvaltningschefen Eva Andersson till Kristianstadsbladet som var först med att skriva om det inträffade

Det är hon som har skrivit under den skriftliga varningen. Hon vill, enligt Kristianstadsbladet inte kommentera enskilda personalärenden. Det är en policy förvaltningen har.