Förskolechefen medger att man brustit i rutinerna. Foto: Tomas LePrince
Förskolechefen medger att man brustit i rutinerna. Foto: Tomas LePrince

Förskolechefen: Vi har brustit i våra rutiner

Publicerad

Pojken som avled i sin pappas bil i Eslöv skulle ha lämnats på dagis.

Men han kom aldrig - och personalen på förskolan ringde inte hans föräldrar.

– Vi har brustit i våra rutiner, säger Kerstin Melén-Gyllensten, förvaltningschef för barn- och familjeförvaltningen i Eslövs kommun.

Den tvåårige pojken som avled i sin pappas bil under tisdagen satt instängd i bilen i åtta timmar. Pappan glömde att lämna honom på förskolan, säger åklagaren i en artikel här intill.

– Vi har ett rutinkompendium som heter "säkerhet i förskolan". Där finns bland annat rutiner kring vad personalen ska göra om ett barn har oanmäld frånvaro. De här rutinerna ska sättas in redan första frånvarodagen, säger Kerstin Melén-Gyllensten.

Ingen larmade föräldrarna

Men när den tvåårige pojken inte dök upp på förskolan följdes rutinerna inte.

– Det var ingen som ringde till hans föräldrar, efter vad jag kan se i den första utredningen jag har gjort. Vi har en rutin för sådana här fall, men den här gången har vi brustit i den rutinen, säger Kerstin Melén-Gyllensten och fortsätter:

– Det här är en fruktansvärd händelse. Sådant här ska inte hända. Rutinerna i sig är bra, men vi har brustit i dem. Nu kommer jag att utreda varför de har brustit i det här fallet.

 

– Det blir enormt hett i en bil om man har rutorna uppvevade och värmen ligger på. Framför allt om barnet sitter fastspänt, säger Svante Norgren, överläkare och chef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, till TT.
Mest utsatta är barn under två år.
– Barn är mycket känsligare för värme, för de kan inte reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna. Sedan är de utsatta och kan inte göra någonting åt situationen.
Att sitta i en stängd och parkerad bil i åtta timmar när det är soligt och varmt kan vara livsfarligt även för en vuxen.
– Det är klart att åtta timmar i det klarar ju inte ens en vuxen, säger Svante Norgren om de mest extrema temperaturerna, till TT.
– Men det beror helt på omständigheterna, om det finns lite vind, lite skugga.
Rent generellt vill Svante Norgren påpeka att man alltid ska ta med sig små barn när man lämnar bilen.
– Man vet ju faktiskt inte vad som händer när man går därifrån. Någon kan köra på bilen, det kan komma någon ful gubbe, det kan hända något med dig när du går en bit därifrån. Det är väl en bra regel att inte lämna små barn ensamma i bilen, säger han till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag