I dag besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel Östra Göinge. Foto: Tomas LeprinceI dag besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel Östra Göinge. Foto: Tomas Leprince
I dag besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel Östra Göinge. Foto: Tomas Leprince
Kronprinsessan Victoria i Östra Göinge. Foto: Tomas LeprinceKronprinsessan Victoria i Östra Göinge. Foto: Tomas Leprince
Kronprinsessan Victoria i Östra Göinge. Foto: Tomas Leprince
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök i ekologiskt kostall. Foto: Tomas LeprinceKronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök i ekologiskt kostall. Foto: Tomas Leprince
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök i ekologiskt kostall. Foto: Tomas Leprince
Prins Daniel var inbjuden för att prata om entreprenörskap. Foto: Tomas LeprincePrins Daniel var inbjuden för att prata om entreprenörskap. Foto: Tomas Leprince
Prins Daniel var inbjuden för att prata om entreprenörskap. Foto: Tomas Leprince
Lunch hos greveparet Baltzar och Kristina Wachtmeister stod på programmet. Foto: Tomas LeprinceLunch hos greveparet Baltzar och Kristina Wachtmeister stod på programmet. Foto: Tomas Leprince
Lunch hos greveparet Baltzar och Kristina Wachtmeister stod på programmet. Foto: Tomas Leprince
Prinsessan Estelle är inte med, men får en present. Foto: Tomas LeprincePrinsessan Estelle är inte med, men får en present. Foto: Tomas Leprince
Prinsessan Estelle är inte med, men får en present. Foto: Tomas Leprince
Estelle får en burk honung från ekobönderna Ingrid och Per-Åke Perssons egna bikupor. Foto: Tomas LeprinceEstelle får en burk honung från ekobönderna Ingrid och Per-Åke Perssons egna bikupor. Foto: Tomas Leprince
Estelle får en burk honung från ekobönderna Ingrid och Per-Åke Perssons egna bikupor. Foto: Tomas Leprince
I dag besökte kronprinsessan Voctoria och prins Daniel Östra Göinge. Foto: Tomas LeprinceI dag besökte kronprinsessan Voctoria och prins Daniel Östra Göinge. Foto: Tomas Leprince
I dag besökte kronprinsessan Voctoria och prins Daniel Östra Göinge. Foto: Tomas Leprince

Förskolebarnens tuffa frågor till prins Daniel

Publicerad

ÖSTRA GÖINGE. - Hur gammal är du?

Daniel skrattar och säger snabbt:

- 41 år.

Femåriga förskoleflickan skakar på huvudet:

- Oj, det var riktigt gammal. Som min pappa.

Det är från barn man oftast får höra sanningar.

Fråga Victoria och Daniel så kan de garanterat intyga. I alla fall efter sitt besök i Östra Göinge i Skåne.

Kronprinsessan Victoria var på besök redan för fyra år sedan och nu hade kommunfullmäktiges ordförande Uno Johansson (M) lyckats med bedriften att även få dit kronprinsessans make prins Daniel.

Det var en liten tapper skara av nyfikna som i morse hade samlats utanför företaget Medvind inne i Glimåkra. Där ges personer möjligheten att arbetsträna och chansen att komma tillbaka in igen i arbetslivet.

"Kul att träffa dem"

Under besöket var kronprinsessan Victoria och Daniel stolta. De visades runt i företagets lokaler och fick träffa flera av de som i dag arbetar på Medvind. Erika Neckelius la Fleur var för fyra år sedan med om en trafikolycka. Efter det tvingades hon sluta med sitt ordinarie jobb inom vården och har nu fått en ny chans hos Medvind.

- Jag trivs verkligen bra här, berättade Erika för Victoria och Daniel när de kom förbi hennes arbetsstation. Detta är världens bästa arbetsplats.

Tillsammans med arbetskollegan Tove Granqvist jobbar Erika nu på dagarna med att ta fram fraktsedlar till kartonger. Victoria ställde flera frågor och efteråt var Erika imponerad av de kungliga:

- De var väldigt intresserade och ödmjuka. Det var kul att träffa dem.

Efter förmiddagen på Medvind återstod dagens höjdpunkt:

Wanås gods och ägarparet greve Baltzar och grevinnan Kristina Wachtmeister och det var där som Victoria och Daniel fick erfara att barn säger sanningen. Och inget annat.

Fick frågor från barnen

Flera förskoleklasser hade samlats vid godset och Victoria och Daniel fick fråga efter fråga:

- Var är Estelle? Varför har du stövlar på dig?

På första svarade Victoria att Estelle var hemma och på andra att hon hade stövlar för att inte bli blöt eller smutsig.

Men det var när Daniel fick en av barnens frågor som det blev lite knepigare:

- Hur gammal är du?

Daniel skrattade och låtsades först inte höra, men när frågan kom igen så var han tvungen att svara:

- 41 år.

Förskoleflickan skakade på huvudet:

- Oj, det var gammalt.

Daniel skrattade till:

- Tycker du? Ja, det kanske är så, konstaterade han och drog Victoria lite lätt i armen. Det var dags att gå vidare.

Lovade att ta med Estelle

Både Victoria och Daniel var imponerade över vad de fick vara med om under sitt besök i Östra Göinge och när de på Wanås gods fick gå deras konstrunda som varje år lockar över 65 000 besökare lovade de på stående fot att de ska komma tillbaka.

- Det betyder naturligtvis mycket för oss att ha kronprinsessparet på besök, menade Sofia Bertilsson på Wanås konst.

- De verkade väldigt intresserade av bland annat konstrundan.

När Victoria och Daniel sedan lämnade Östra Göinge för att åka hem till Stockholm lovade de att nästa gång ska ha med sig en liten tjej som i dag fick stanna hemma på Haga slott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag