Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskolebarn tog med granat – rutiner skärps

Barn hade med sig granat till förskola
Föremålet var en 20 mm spårljusspränggranat som legat i marken i över 20 år. Bilden visar inte den granat som polisen sprängde, men en likadan.Foto: Armémuseum / Armémuseum
Nationella bombskyddet från polisen var i Kristianstad mitt i natten för att oskadliggöra granaten.Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

Förskolebarnet tog med en spränggranat till skolan när barnen skulle visa upp ”sommarminnen”.

Nu ifrågasätter utbildningschefen Kenth Olsson att föremålet flyttades innan polisen kom.

– Det är inte ordinarie förfarande enligt all form av säkerhetstänkande, säger han till Kristianstadsbladet.

För en vecka sedan kallades Nationella bombskyddet till förskolan Vintergatan i Kristianstad. 

Bakgrunden till insatsen var att ett av förskolebarnen hade tagit med sig en spränggranat.

Nu har förskolan själva lämnat en redogörelse kring vad som hände, skriver Kristianstadsbladet.

Där framgår det att förskolebarn hade hittat granaten på Rinkaby skjutfält under sommarlovet.

Upptäcktes under föräldramöte

Efter att föremålet hade visats för de andra eleverna under dagen lades det på en hylla. När det senare samma kväll hölls ett föräldramöte reagerade någon på föremålet.

En bild på granaten skickades till en tidigare yrkesmilitär. Yrkesmilitären ska, enligt redogörelsen, svarat att föremålet måste ut ur huset och att polis skulle kontaktas.

Föremålet flyttades då till en rabatt utanför.

I redogörelsen citerar förskolan en polis, som efter kontakt med bomskyddet uppges ha sagt att förskolan aldrig var utsatt för någon fara. Men efter att förskolan själv kontaktade bombskyddet fick de motstridiga uppgifter, där hävdades det att förskolan ”troligtvis” hade utsatts för fara, enligt Kristianstadsbladet.

– Jag tycker att det är en bra redogörelse och att det är bra att man har skärpt rutinerna, säger Kenth Olsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen, till tidningen. 

Skärper rutinerna

Samtidigt ifrågasätter han varför föremålet flyttades efter att yrkesmilitären bedömt det som farligt.

– Det är inte ordinarie förfarande enligt all form av säkerhetstänkande. Normalt förfarande när man upptäcker ett föremål som kan betraktas som farligt är inte att flytta det utan att utrymma lokalen. Sådant vill vi diskutera, säger Kenth Olsson till Kristianstadsbladet.

Framgent kommer barn- och utbildningsförvaltningens tillsynsfunktion träffa huvudmannen på förskolan. Under mötet kommer parterna gå igenom planerade och genomförda åtgärder, upprättade rutiner och planer för att säkerställa att liknande händelser inte ska upprepas.

Förskolans rektor vill inte kommentera varför föremålet flyttades innan polis kom till platsen, skriver Kristianstadsbladet.