Så här såg Killians rygg ut när föräldrarna tog av honom tröjan på kvällen. Mamma Jannica har gjort polisanmälan. Foto: PRIVATSå här såg Killians rygg ut när föräldrarna tog av honom tröjan på kvällen. Mamma Jannica har gjort polisanmälan. Foto: PRIVAT
Så här såg Killians rygg ut när föräldrarna tog av honom tröjan på kvällen. Mamma Jannica har gjort polisanmälan. Foto: PRIVAT
Killian, 18 månader, i knät på pappa Markus. Förskolan erkänner nu att de gjorde fel när pojken fick sina skador. Foto: PRIVATKillian, 18 månader, i knät på pappa Markus. Förskolan erkänner nu att de gjorde fel när pojken fick sina skador. Foto: PRIVAT
Killian, 18 månader, i knät på pappa Markus. Förskolan erkänner nu att de gjorde fel när pojken fick sina skador. Foto: PRIVAT

Förskolan erkänner fel när Killian blev biten

Publicerad

Ansvariga på förskolan erkänner att de gjorde fel när Killian, 18 månader, fick skador över hela ryggen. Men de vill fortfarande inte gå med på att han faktiskt blivit biten.

– Vi kan varken fastställa eller utesluta att det har bitits, säger Margaretha Danielsson, utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö.

Killians föräldrar har gjort en polisanmälan.

Jannica Sjödin blev chockad när hon hade hämtat sonen Killian på hans förskola tisdagen den 29 augusti.

Hon upptäckte minst 15 bitmärken och blåmärken på hans rygg när han skulle bada på kvällen. Tröjan hade fastnat i intorkat blod.

Pojken måste ha blivit biten av ett annat barn – utan att någon talat om detta för mamma. Personalen hade inte ens berättat att han varit mycket ledsen under dagen.

Jannica Sjödin var på akuten och fick Killian undersökt och skaffade läkarintyg på skadorna. Föreståndaren på förskolan fick också se och fotografera märkena.

Bestämt att byta förskola

Ändå kände Jannica att personalen försökte förringa det inträffade. Hon och hennes man Markus bestämde sig för att låta sonen börja på en annan förskola.

Nu har Malmö stads egen utredning av händelsen blivit klar. Och Margaretha Danielsson på förskoleförvaltningen medger att personalen inte gjort sitt jobb ordentligt.

– Vi ser oerhört allvarligt på det som har hänt. Utredningen visar att vi har brustit i vår tillsyn, säger hon.

– Det finns en tidsperiod på fem till tio minuter då vi har brustit i tillsyn ute på gården. Därefter hittade pedagogerna barnet som var ledset. De uppfattade det som att barnet hade trillat.

Personalen sa ingenting

Utredningen är också kritisk mot att personalen inte sa ett ord till mamman om vad som hade hänt när hon hämtade Killian.

– Vi har brustit i att lämna över information till vårdnadshavaren, erkänner Margaretha Danielsson.

– Vi har skärpt upp rutinerna kring den saken nu. Om barnet hinner hämtas utan att informationen lämnas ska vi helt enkelt ringa upp vårdnadshavaren i fortsättningen.

Att Margaretha Danielsson trots två veckors utredningsarbete inte vill erkänna att Killian blivit biten upprör Jannica Sjödin.

Mår fortfarande dåligt

– Jag är fly förbannad. Det de säger nu visste de redan första eller senast andra dagen efter att Killian blev biten, säger hon.

– Killian mår fortfarande dåligt och vaknar på nätterna. Min man har också tagit det här hårt. Vi har gjort polisanmälan och väntar nu på åklagarens beslut.

Statliga Skolinspektionen har också startat en utredning av händelsen.

Killian har så smått börjat gå på en helt annan förskola. Och det verkar fungera.

– Vi startade inskolningen i tisdags. Vi har kunnat lämna honom en stund och han har ätit där, säger Jannica Sjödin.

– Snart ska vi se hur det går för honom att sova där.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag