Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskolan åkte på utflykt – liten flicka glömdes kvar

Dagens tre största inrikesnyheter.
När förskolan traskade i väg mot lekplatsen satt en liten flicka kvar inne på toaletten. Foto: TT NYHETSBYRÅN

När småbarnsavdelningen på en förskola i Malmö traskade i väg till en lekplats hände det som inte fick hända – en liten flicka glömdes kvar på toaletten.

Förklaringen: Urladdade tjänstemobiler.  

– Det får inte förekomma, säger förskolans rektor Eva Mathiasson Thorbert till Sydsvenskan.

Flickan fick sitta kvar ensam på toaletten i en halvtimme innan hon upptäcktes av en förälder som skulle lämna barn på en annan av förskolans avdelningar. 

– Föräldern hör flickan och tar med henne till grannavdelningen. Personalen där tar hand om flickan och kontaktar kollegorna ute på lekplatsen, säger Eva Mathiasson Thorbert som är rektor för den berörda förskolan och flera andra förskolor i Malmös innerstad.

Hur kunde det då hända?

Enligt Sydsvenskan, som var först med att skriva om saken, används ett ankomst- och hemgångs-system i personalens tjänstemobiler. 

Skärpta rutiner på förskolan

Men när gruppen med 13 barn skulle traska i väg till lekplatsen var telefonerna urladdade och systemet kunder inte användas. Pedagogerna tog beslutet att gå ändå. Ett fjortonde barn, en liten flicka, satt kvar inne på toaletten. 

– Det får inte förekomma att tjänstetelefonerna inte är laddade. Den som kommer på morgonen sätter mobilerna på laddning, säger rektor Eva Mathiasson Thorbert till Sydsvenskan. 

Nu ska rutinerna stramas upp på förskolan. Telefonerna ska vara laddade och förskolans lokaler ska kontrolleras en extra gång innan gruppen lämnar lokalerna. 

De två pedagoger vars tjänstetelefoner var urladdade tilldelas var sin skriftlig varning.