Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskola tvingas stänga – smitta sprids i personalen

Minst tre i personalen har smittats med covid-19
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

En förskola i Kalmar har stängts efter det att minst tre i personalen har smittats med covid-19, rapporterar lokala medier.

– När spridningen har gått så här snabbt som den har gjort så tog vi det ovanliga beslutet att stänga för att undvika att smittan sprids ytterligare, säger Mats Linde, chef för utbildningsförvaltningen i Kalmar kommun, till SVT Nyheter Småland. 

Förskolan Vimpeltorpet i norra Kalmar kommer att vara igenbommad åtminstone resten av veckan och runt 90 familjer och 25 anställda berörs, skriver Barometern.

Tre anställda har konstaterad smitta och ytterligare fyra ligger hemma med symtom på covid-19.

Det var under början av förra veckan de första symptomen visade sig. 

– Personen var hemma, testade sig därefter och där konstaterade man att det var covid-19. Efter det fick vi en per dag till dess att vi hade tre personer som uppvisade symptom och som efter testning fick smittan konstaterad, säger skolchefen Mats Linde till Barometern

Nytt beslut på fredag

Region Kalmar län kommer nu testa all personal för covic-19. Om skolan ska öppnas nästa vecka eller inte beslutas på fredag. 

– Det är i samråd med smittskyddsläkaren. De gör helhetsbedömningen, säger Linde.

Frisk personal som inte kan gå till arbetet kommer att jobba hemifrån. 

– Man kan göra planering och förbereda andra saker. 

Några kommer att vara i tjänst på förskolan. Om ett barns båda vårdnadshavare har samhällsviktiga arbeten som måste utföras samtidigt kommer barnet även i fortsättningen att kunna lämnas på den aktuella förskolan.

– Grundinställningen är att barnen ska vara hemma. Bara om båda vårdnadshavarna har samhällsviktiga arbeten som måste utföras samtidigt får barnet lämnas på förskolan, säger Linde till SVT Nyheter Kalmar. 

Därför kan fler vara immuna mot coronaviruset

Hör Johan Carlson berätta om studien: ”Väl genomförd”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!